Hela världen försöker minska sina koldioxidutsläpp. Fordonstrafiken står för en betydande del av utsläppen. Detta gör att riksdagen, regeringen och myndigheterna har ett intresse av att få förare att köra på ett miljömedvetet sätt.
Växthuseffekten har fått sitt namn efter det som sker i växthus. Solens värmestrålar kommer in genom glastaket och avger värme. Den största delen av värmen stannar sedan kvar i växthuset och skapar en behaglig miljö för växterna.
Denna process sker naturligt i en större skala också. Då är det jorden som är ”växten” och atmosfären som är ”glastaket”.
Problemet uppstår när växthuseffekten förstärks onaturligt. Detta sker just nu genom att vi hämtar upp fossila bränslen från jorden och förbränner dessa. En av restprodukterna som bildas är koldioxid (viktigaste växthusgasen).
Koldioxiden stiger mot himlen och fastnar i atmosfären, vilket gör att ”glastaket” blir tjockare och stänger inne för mycket värme.
Solstrålarna (gula pilarna) passerar atmosfären (gråa ringen) och kommer ner mot jorden. En stor del av värmen absorberas (röda prickarna) och överskottet studsar mot jordytan och reflekteras tillbaka ut i rymden (röda pilarna).
Bilen släpper ut avgaser som lägger sig i atmosfären, vilket gör den tjockare. Att atmosfären blir tjockare leder till att vissa av värmestrålarna som reflekteras tillbaka inte kommer igenom. Dessa strålar studsar i stället tillbaka ner mot jorden och avger ytterligare värme. Jorden blir alltså varmare än den normalt skulle ha blivit.
Konsekvenserna av ett varmare klimat kan bli många. Vissa ser vi redan i dag, andra har vi som tur är inte upplevt ännu.
Senast uppdaterad 2017-09-10.