Hela världen försöker att minska sina koldioxidutsläpp. Fordonstrafiken står för en betydande del av utsläppen. Detta gör att riksdagen, regeringen och myndigheterna har ett intresse av att få förare att köra på ett miljömedvetet sätt.
Växthuseffekten har fått sitt namn efter det som sker i växthus. Solens värmestrålar kommer in genom glastaket och avger värme. Den största delen av värmen stannar sedan kvar i växthuset och skapar en behaglig miljö för växterna.
Denna process sker naturligt i en större skala också. Då är det jorden som är växten och atmosfären som är glastaket.
Problemet uppstår när växthuseffekten förstärks onaturligt. Detta sker just nu genom att vi hämtar upp fossila bränslen från jorden och förbränner dessa. En av restprodukterna som bildas är koldioxid.
Koldioxiden stiger mot himlen och fastnar i atmosfären, vilket gör att ”glastaket” blir tjockare och stänger inne för mycket värme.
Solstrålarna (gula pilarna) passerar atmosfären (gråa ringen) och kommer ner mot jorden. En stor del av värmen absorberas (röda prickarna) och överskottet studsar mot jordytan och reflekteras tillbaka ut i rymden (röda pilarna).
Bilen släpper ut avgaser som lägger sig i atmosfären, vilket gör den tjockare. Att atmosfären blir tjockare leder till att vissa av värmestrålarna som reflekteras tillbaka inte kommer igenom. Dessa strålar studsar i stället tillbaka ner mot jorden och avger ytterligare värme. Jorden blir alltså varmare än den normalt skulle ha blivit.
Konsekvenserna av ett varmare klimat kan bli många.
Motorvärmaren sitter under motorhuven och värmer upp motorn. Det finns många fördelar med att använda motorvärmare:
Hur länge motorvärmaren ska vara på:
Det är inte bara husvagnens vikt som ökar bränsleförbrukningen. Även det extra luftmotståndet påverkar.
Att ha på motorvärmaren för länge är onödigt och inte bra, eftersom el används utan att den gör någon nytta.
Ju mindre vindfångande ytor som finns, desto mindre bränsle krävs för att driva bilen framåt. Att tänka på när det gäller luftmotstånd:
Hårt pumpade däck rullar lättare än däck med dåligt lufttryck. Ju lättare bilen rullar, desto mindre bränsle går åt för att driva fram den. Slitaget på däcken minskar även.
10–15 % över däcktrycket som står i instruktionsboken brukar vara bäst.
Luftkonditioneringen (AC) kräver mycket energi för att fungera. Kör du med AC:n avstäng kan du spara 5–10 % i bränsleförbrukning.
Du bör tvätta bilen på ett ställe som är avsett för biltvätt, exempelvis på en bensinmack. Dessa ställen har nämligen speciella golvbrunnar som samlar upp de skadliga restprodukterna från tvätten.
Att vaxa bilen gör den inte bara snygg – vaxet bildar även en skyddande hinna som gör att mindre smuts fastnar. Detta leder till färre tvättar, vilket är bra för miljön.