You are not allowed to overtake, as you will have to cross the centre line when the visibility is limited.
The white car has performed an illegal overtaking manoeuvre (solid centre line). You have obligations in this situation. You may not increase your speed or do anything to obstruct the passing car.
- It is difficult to judge the distance to oncoming cars and their speed, especially on a straight road. Winding roads make it easier, as you see the cars from the side.
- Trams are normally overtaken on the right.
- Roadwork vehicles may be overtaken on the most suitable side.
- You are not allowed to break the speed limit when overtaking.
Calculate your overtaking
The time gained from overtaking is often minimal. This means that many overtaking manoeuvres are unnecessary, in relation to the risks involved. The time gained per 10 km can generally be said to be:
- Over 90 km/h: If you increase your speed by 10 km/h, you will gain 30 seconds every 10 km.
- Below 90 km/h: If you increase your speed by 10 km/h, you will gain 1 minute every 10 km.
Calculation examples for time gained
If you are driving at 100 km/h and increase your speed to 110 km/h, how much time will you gain per 10 km travelled?
|Minutes per hour (as the speed is measured in km/h – kilometres per hour)
|Number of kilometres
First calculate how many minutes it takes to travel 1 km at both speeds:
- 60 / 100 = 0.60 minutes to travel 1 km
- 60 / 110 = 0.55 minutes to travel 1 km
It therefore takes slightly less time at the higher speed. The difference is:
- 0.60 - 0.55 = 0.05 minutes faster per km when travelling at 110 km/h compared with 100 km/h.
However, the question is how much time you will gain per 10 km, not per km. Therefore, recalculate the time gained per 10 km:
- 0.05 * 10 = 0.5 minutes gained per 10 km
It is easier to understand if the answer is recalculated to seconds:
- 0.5 * 60 = 30 seconds (32.73 unless it is rounded off)
||10 km = 10,000 metres
|Fixed conversion rate km/h to m/s
Formula for calculation of time:
For the formula to work, you must use metres instead of kilometres, and metres per second (m/s) instead of kilometres per hour (km/h). The speeds are therefore recalculated to m/s:
- 100 / 3.6 = 27.78 m/s
- 110 / 3.6 = 30.56 m/s
Only now can you use the formula Distance / speed = time:
- 10,000 / 27.78 = 360 s
- 10,000 / 30.56 = 327 s
You can then work out the time difference between both speeds:
- 360 - 327 = 33 seconds (32.73 unless it is rounded off)
- Accelerating overtaking means that you drive closely behind a car at the same speed. When you begin the overtaking manoeuvre, you pull out and increase your speed quickly (within the speed limit) to pass the car.
- Flying overtaking means that you approach the car in front at high speed and change lanes in good time before driving past. A flying overtaking manoeuvre is preferable as it requires a shorter distance (as well as using less fuel). You must keep within the speed limit.
Latest forum posts
Free Theory Book
Download Theory Book
PDF 348 pages 28 MB
This is the first edition of the book. Find an error (typo, etc.)? – Please send an email to firstname.lastname@example.org where you describe the error, and you will get a free 30-day theory test account (or extension if you have an account). Make sure to include the page number.