▼ MENY

Teoritest

Fordonen är på väg i pilarnas riktning och du kör fordon C. Fordon B verkar ta initiativet att köra först. Hur bör du agera?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

Du måste väja för B enligt högerregeln. A har dock väjningsplikt mot dig eftersom föraren ska korsa dit körfält.

Lämpligast, smidigast och mest logiskt är att släppa fram bil B och sedan köra utan att släppa fram A och D. Du hinner köra under tiden då A och D fortfarande blockeras av B. Att stanna och vänta då är bara onödigt och skapar förvirring.

Det finns en liknande fråga där det är bäst att tillfälligt frångå reglerna. Hur ska man dock veta när det är lämpligt och när det är olämpligt att frångå reglerna?

Tumregel: Tjänar trafiksituationen som helhet uppenbart och mycket på att vi tillfälligt frångår reglerna? – Om ja, frångå då reglerna och gör det mest naturliga, förutsatt att alla verkar vara med på det. Du ska trots allt visa ”gott omdöme i samspelet med andra trafikanter”. Är det däremot inte tydligt att det är mest naturligt att tillfälligt frångå reglerna, eller om den gemensamma vinsten för att göra det är liten, bör du gå efter reglerna. Annars kan det skapa förvirring, vilket inte är bra i trafiken.

På denna webbplats kan du öva på kunskapsprov för körkort. Det finns också teoritest på engelska och teoritest på arabiska.

Se även: gratis teoribok / körkortsbok online (2024) och PDF-versionen av körkortsboken med körkortsteori 2024.

Exempel på provfrågor:

Kategori:

Körkortsfrågor – gratis demo

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: