▼ MENY

Körkortsfrågor

Du vill passera de gående. Vad är sant?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

När det behövs för att förebygga eller avvärja fara, skall en förare ge ljud- eller ljussignaler eller på något annat lämpligt sätt väcka andra trafikanters uppmärksamhet.” (Trafikförordningen)

Om de gående inte hör din bil kan en farlig situation uppstå. En gående kanske plötsligt ändrar position och hamnar framför din bil när du kör om. Att de gående vet att du kommer är viktigt för säkerheten.

Det är fortfarande en bit kvar tills du är redo att passera. Det är stor sannolikhet att de hör att din bil kommer utan att du tutar. Men om de inte skulle höra dig, är det lämpligt att tuta.

Att blinka med helljuset är ett annat sätt att påkalla uppmärksamhet. Detta fungerar dock inte här, eftersom det är dagsljus.

Tänk om de gående blir rädda om jag tutar?
– Det är bättre att de blir rädda än att de blir påkörda! Det är främst om hästar är inblandade som man ska undvika att tuta (hästen kan bli skrämd och kasta av ryttaren).

På denna sida ser du exempel på hur en körkortsfråga med tillhörande förklaring ser ut. Skapar du ett konto på Körkortonline.se får du tillgång till över 1000 nya körkortsfrågor online (även på engelska och arabiska).

Exempel på körkortsfrågor:

Se även: körkortstest med video.

Kategori:

Teoriprov gratis – testa nu

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: