▼ MENY

Den svarta bilen till vänster på fotot har precis försiktigt passerat cyklisten i cirkulationsplatsen. Vad anser du om manövern?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1 000 betalfrågorna.
Köp alla 1 000 frågor nu

Det finns inga tydliga regler som säger exakt vad man får och inte får göra i det här läget. Det finns dock starka indikationer på att det var lämpligt att passera cyklisten:

  • Cyklister får alltid köras om i korsningar. ”Tvåhjuliga fordon utan sidvagn får […] köras om.” (Trafikförordningen).
  • Det ser ut att finnas tillräckligt med marginaler för att kunna passera säkert.
  • Alternativet vore att köra i snigelfart bakom cyklisten, vilket skulle störa trafikrytmen. Bilisterna blir stressade och cyklisten blir stressad på ett negativt sätt = ökad risk för olyckor.

Men är verkligen en cirkulationsplats en ”vägkorsning”?
– Det finns inget tydligt svar på det. ”Begreppet vägkorsning är inte definierat […] men det är inte uteslutet att betrakta en cirkulationsplats som en vägkorsning.” (Högsta domstolen). När det inte finns tydliga regler är det lämpligt att jämföra med regler för liknande situationer. Omkörning i vägkorsning och omkörning i cirkulationsplats får anses som liknande situationer.

På denna sida ser du exempel på hur en körkortsfråga med tillhörande förklaring ser ut. Skapar du ett konto på Körkortonline.se får du tillgång till över 1 000 nya körkortsfrågor online (även på engelska och arabiska).

Exempel på körkortsfrågor:

Teoriprov gratis – 65 frågor

Köp alla 1 000 frågor för personbil