▼ MENY

Teorifrågor

Du kör bilen som fotot är taget från och du vill svänga in på den lilla vägen till höger. Vilket påstående är sant?

En förare får svänga i en vägkorsning endast om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för andra som färdas i samma riktning. Särskild uppmärksamhet skall riktas på den bakomvarande trafiken.” (Trafikförordningen)

I 99 fall av 100 är det säkert inga problem att svänga. Du blinkar och sänker farten i god tid. Exempel på fara/onödigt hinder:

  • Du har bilar tätt bakom och ser svängen i sista sekund. Du bromsar in kraftigt och blinkar 1 meter innan svängen. Detta gör att de bakomvarande kör in i dig. Visst har de bakomvarande en stor del av skulden för att de inte höll lämpligt avstånd. Du kan dock också få en del av skulden, på grund av att du gjorde en hastig och farlig manöver med tanke på trafiksituationen. Det vill säga, din sväng kunde inte ske ”utan fara”.

  • En lång och bred lastbil kommer ut från den lilla vägen, vilket gör det omöjligt för dig att svänga in. Om du står på vägen och väntar på att den ska köra ut, kan det ses som ”onödigt hinder”.

Är detta verkligen en ”vägkorsning”?
– Ja, alla ställen där minst två vägar möts är vägkorsningar.

Betyder inte det sista alternativet samma sak som det rätta svaret?
– Nej, inte riktigt. Lite påverkan får du ha (exempelvis att de bakom måste sakta in en aning), men du får inte påverka så mycket så att det innebär fara. Exakt vad som är ”onödigt hinder” avgörs i slutändan av domstol.

Körkortonline.se erbjuder teoriprov för körkort på svenska (testa gratis), engelska (testa gratis) och arabiska (testa gratis). Detta är ett exempel på en förklaring till en provfråga.

Läs också teoriboken 2022 online.

Fler exempel på förklaringar:

Testa gratis demo av teoriprov

Köp alla 1 000 frågor för personbil