▼ MENY

Körkortsfrågor

Om du kör i 100 km/h och ökar farten till 110 km/h, hur mycket tid tjänar du då per mil?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

Körkortsboken (upplaga 19, sida 84):
Ökar du medelfarten 10 km/h blir tidsvinsten per mil:
– i farter under 90 km/h cirka 1 minut
– i farter över 90 km/h cirka ½ minuter

Nedan följer matematiska uträkningar som du med största sannolikhet inte behöver kunna till det riktiga provet. Det räcker med att du vet att tidsvinsten är liten.

Metod 1

Färgkoder för siffrorna (lättare att hålla reda på dem)
Ursprunglig hastighet 100 km/h
Ny hastighet 110 km/h
Minuter per timme (eftersom hastigheten är km/h, kilometer per timme) 60 min
Antal kilometer på 1 mil 10 km

Först räknar vi fram hur många minuter det tar att åka 1 km i de båda hastigheterna:

  • 60 / 100 = 0,6 minuter tar det att åka 1 km
  • 60 / 110 = 0,54 minuter tar det att åka 1 km

Det går alltså lite snabbare med den högre hastigheten. Skillnaden är:

  • 0,6 - 0,54 = 0,06 minuter snabbare per km att åka i 110 km/h jämfört med 100 km/h.

Det frågas dock efter hur mycket du tjänar per mil, inte per km. Gör därför om siffran till tidsvinst per mil:

  • 0,06 * 10 = 0,6 minuters tidsvinst per mil

Nu är det egentligen klart. Det är dock lättare att förstå om svaret görs om till sekunder:

  • 0,6 * 60 = 36 sekunder

Metod 2

Färgkoder för siffrorna (lättare att hålla reda på dem)
Ursprunglig hastighet 100 km/h
Ny hastighet 110 km/h
Sträcka 1 mil = 10 000 meter
Fast omvandlingstal km/h till m/s 3,6 gånger

Formel för uträkning av tid:

  • Sträcka / hastighet = tid

För att formeln ska fungera krävs det att vi använder meter i stället för mil och meter per sekund (m/s) i stället för kilometer i timmen (km/h). Hastigheterna får därför göras om till m/s:

  • 100 / 3,6 = 27,78 m/s
  • 110 / 3,6 = 30,56 m/s

Först nu kan vi använda formeln Sträcka / hastighet = tid:

  • 10 000 / 27,78 = 360 s
  • 10 000 / 30,56 = 327 s

Nu kan vi få fram tidsskillnaden mellan de båda hastigheterna:

  • 360 - 327 = 33 sekunder

Detta är ett exempel på en av alla 1000 körkortsfrågor på Körkortonline.se. Det finns även 1000 körkortsfrågor på engelska och 1000 körkortsfrågor på arabiska.

Läs också körkortsboken 2022 online.

Fler exempel på teorifrågor:

Kategori:

Körkortsfrågor – gratis demo

Köp alla 1000 frågor

Körkortstest – öva på körkortsfrågor / teoriprov