Teoriprov – kunskapsprov för B-körkort

Gratis demo av teoriprov:

Teoriprovet är det prov som Transportstyrelsen använder sig av för att bedöma dina teoretiska trafikkunskaper. Teoriprovet kostar 325 kronor och utförs hos Trafikverket. Officiellt kallas teoriprovet för kunskapsprov.

Du bokar teoriprov och uppkörning samtidigt och tänk på att du måste ha gjort riskettan och halkbanan för att få göra proven.

Teoriprovet görs alltid först. Skulle du inte klara det ska du ändå göra uppkörningen. Ett teoriprov eller en uppkörning är giltig i 2 månader, vilket innebär att du måste klara båda momenten inom den tiden.

Vilka frågor som kommer på kunskapsprovet

Enligt Transportstyrelsen är följande ”den fördelning av antalet frågor per kunskapskategori som nu används i kunskapsprovet för behörighet B.”

Kategori Antal frågor (65 st totalt)
Fordonskännedom, manövrering 7
Miljö 5
Trafiksäkerhet 16
Trafikregler 32
Personliga förutsättningar 5

Hur teoriprovet går till

Förberedelser

När du kommer till förarenhetens kontor ska du normalt fotografera dig i fotoautomaten som finns där (kostar 80 kronor). Det kan bli kö till fotoautomaten, kom därför i god tid innan uppskrivningen.

Efter fotograferingen ska du skriva din namnteckning. Du får skriva på en pappersbit som ligger ovanpå en digital plastplatta. Därefter visar receptionisten dig hur namnteckningen och fotografiet blev på en datorskärm. Du får skriva om namnteckningen ett rimligt antal gånger om du inte skulle vara nöjd.

Provet

  • Legitimationskontroll innan teoriprovet börjar.
  • Provet görs på en dator och finns på flera språk samt med uppläsning av frågorna.
  • 50 minuter provtid.
  • 65 frågor + 5 testfrågor (testfrågorna används för utvärdering och räknas inte in i resultatet).
  • 52 rätt av 65 frågor (80 %) är godkäntgränsen.
  • Ett bildspel med instruktioner och förklaringar visas innan (räknas inte in i provtiden).
  • Resultatet syns direkt när du är klar med alla frågor.
  • Du får ett papper av provledaren med ditt resultat.
  • Om du har särskilda skäl kan du få göra teoriprovet muntligt eller med en tolk. Provtiden kan även förlängas.

Boka teoriprov

Bokning av kunskapsprov och körprov kan göras på 2 sätt. Antingen låter du trafikskolan boka, eller så gör du det privat via Internet.

Bokar du prov via Internet finns det möjlighet att snabbt boka om tiden. Den möjligheten finns inte om du bokar via en trafikskola. Det är en stor fördel att själv ha direkttillgång till Transportstyrelsens bokningsdatabas. Du kan vinna månader på att hitta en tid som någon precis avbokat via Internet. Kom ihåg att boka i god tid (1-2 månader innan) eftersom köerna kan vara mycket långa. Boka teoriprov via internet hos Trafikverket.

Demoprov med 65 frågor

Teoriprov för körkort

Skapa konto med 1 000 teorifrågor…

Källor

Transportstyrelsen & Trafikverket (2011). Körkortsportalen: Förarprov (2011-12-30).

Senast uppdaterad 2014-06-17.