▼ MENY

Körkortsfrågor

Ska du fortsätta framåt in i järnvägskorsningen i ögonblicket då videon tar slut?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

Att stanna i en järnvägskorsning är strängt förbjudet och ska undvikas till nästan vilket pris som helst, eftersom en mycket farlig situation kan uppstå om det kommer ett tåg.

Eftersom bilen framför dig tvingas stanna på spåret, verkar det vara tät trafik och köbildning längre fram. Om du kör i samma ögonblick som videon slutar är det därför stor risk för att du också tvingas stanna på spåret.

Genomgång av alternativen:

 • Ja, eftersom det finns risk för att jag blockerar korsande biltrafik till höger.
  – I ögonblicket du stannat blockerar du inte korsningen. Titta på videon igen och pausa när framförvarande bil är på samma plats, så ser du att det finns gott om plats. Men även om du blockerar korsningen för biltrafik, är det extremt mycket viktigare att du inte kör fram och tvingas stanna på spåret!

 • Nej, det får jag inte, eftersom det fortfarande finns risk för att jag måste stanna i järnvägskorsningen.
  – Trafikförordningen anger: ”En trafikant får inte färdas in i en korsning med järnväg eller spårväg […] om det finns risk för att trafikanten måste stanna i korsningen.

 • Ja, dock bör jag undvika att stanna i järnvägskorsningen.
  – I ögonblicket då videon tar slut finns det risk för att du måste stanna i korsningen. Detta är inte tillåtet (se föregående alternativ). Det är alltså fel att svara ”ja” på att du ska köra in. Dessutom är ”bör” ett för svagt ord. Du ska undvika att stanna.

 • Nej, eftersom signalen till höger blinkar vitt.
  – Rött betyder stanna, inte vitt.

Men trafiken framför rör på sig, kan jag inte börja köra?
– Nej, du vet inte när det tar stopp igen. Du får inte köra in i järnvägskorsningen om du inte är helt säker på att du kommer igenom hela korsningen utan att stanna. I ögonblicket då videon slutar befinner sig bilen framför fortfarande på spåret, så du kan inte vara säker på att komma igenom korsningen om du rullar in just nu. Kanske kan du köra om 3 sekunder, men inte i ögonblicket då videon tar slut, som det står i frågan.

Detta är ett exempel på en av alla 1000 körkortsfrågor på Körkortonline.se. Det finns även 1000 körkortsfrågor på engelska och 1000 körkortsfrågor på arabiska.

Läs också körkortsboken 2024 online eller ladda ner körkortsboken 2024 gratis som PDF.

Fler exempel på teorifrågor:

Läs mer om körkortstest med video.

Kategori:

Körkortsfrågor – gratis demo

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: