▼ MENY

Körkortsfrågor

Du har ingen trafik bakom dig i det vänstra körfältet. Hur bör du agera när videon slutar?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

Det finns två saker som talar om att det vänstra körfältet upphör:


Vid cirka 3 sekunder.


Vid cirka 10 sekunder. Markeringen M20 anger att körfältsbyte snarast måste ske.

Genomgång av alternativen:

  • Ligga kvar i det vänstra körfältet och köra om de två fordonen framför, eftersom säkerhetsmarginalen till den bakomvarande lastbilen i det högra körfältet är för liten.
    – Även i bra väder skulle det vara olämpligt att köra om de två fordonen framför. Nu när sikten är dålig är det extremt olämpligt. Hur vet du till exempel att det inte döljer sig ännu fler fordon längre fram? Alternativet har dock en poäng när det gäller marginalen till lastbilen som du kör om i början av videon. Dock måste hela alternativet vara rätt.

  • Avstå från fler omkörningar och snabbt försöka byta till det högra körfältet på säkrast möjliga sätt, eftersom det vänstra körfältet upphör.
    – Eftersom alternativet säger att du ska byta körfält på ”säkrast möjliga sätt”, blir du inte låst vid att göra på ett visst sätt. Bäst är förmodligen att byta körfält nästan direkt då videon tar slut. Dock är det mycket viktigt att du tänker på avståndet till lastbilen bakom. Om du bedömer att det är säkrare att bromsa och släppa förbi lastbilen igen, så är det också något som alternativet medger.

Detta är ett exempel på en av alla 1000 körkortsfrågor på Körkortonline.se. Det finns även 1000 körkortsfrågor på engelska och 1000 körkortsfrågor på arabiska.

Läs också körkortsboken 2024 online eller ladda ner körkortsboken 2024 gratis som PDF.

Fler exempel på teorifrågor:

Se även: körkortsfrågor med video.

Kategori:

Gratis test – testa frågorna

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: