Övningskörning på trafikskola eller privat för B-körkort kräver att du är minst 16 år gammal. Det krävs också att du har ett giltigt körkortstillstånd och att handledaren är godkänd av Transportstyrelsen.
För att få en så effektiv utbildning som möjligt rekommenderas du av bland annat Sveriges Trafikutbildares Riksförbund att kombinera lektioner på en trafikskola med mängdträning hemma.
Statistiken visar också att trafikskoleelever har större chans att klara Transportstyrelsens prov än privatister.
Många börjar övningsköra privat i mindre omfattning när de är 16 år. Det känns tryggt att köra med en förälder i början och någon körskola är det oftast inte tal om, det är ju mer än två år kvar till uppkörningen!
Risken med tidig privat övningskörning är att du lär dig de viktiga grunderna fel. Föräldrarna tog förmodligen körkort för 20 år sedan och är säkert bra förare. Kraven har dock förändrats sedan dess.
Teorin är också en viktig del. Se därför till att ha tillgång till teoriböcker och teoriprov / teorifrågor.
Du behöver inte köra en lektion i veckan under två års tid på en trafikskola. Snarare 1–2 lektioner precis efter du lärt dig köra bilen framåt utan att få motorstopp.
Under dessa lektioner får du lära dig de viktiga grunderna, som spegelrutiner och korrekt körställning samt ekonomisk och trafiksäker bromsning. Att lära sig detta först efter två års privat övningskörning är inte att rekommendera.
När du ska börja träna körning och teori ”på allvar” är individuellt. 1–2 lektioner i veckan 2–3 månader innan uppkörningen borde dock vara lagom för de flesta, med tanke på väntetiderna vid bokning av körlektioner och förarprov.
Det finns även intensivkurser där du under en eller ett par veckor är på körskolan hela dagen och arbetar i högt tempo.
Fordon | Ålder |
Personbil | 16 år |
Lätt lastbil | 17 år och 6 månader |
Personbil och lätt lastbil med lätt släp | 17 år och 6 månader |
En övningskörningsskylt ska vara synlig på fordonet vid övningskörning. Privatister har en grön skylt med texten ÖVNINGSKÖR och trafikskolor har en röd skylt. Övningskörningsskyltar finns att köpa på de flesta bensinmackar.
Det finns inga speciella krav på den privata övningskörningsbilen. Trafikskolornas bilar är dock utrustade med extra backspeglar och dubbelkommando (gas, broms och koppling på passagerarsidan). Det är givetvis bäst om den privata bilen också utrustas med detta. Dubbelkommando kan dock vara dyrt och krångligt att installera, men en extra backspegel inne i bilen borde de flesta kunna fixa.
Vid övningskörning räknas handledaren som ansvarig förare. Detta gör till exempel att bilförsäkringen inte påverkas av övningskörning.