Teoriprov – kunskapsprov för B-körkort

Gratis demo av teoriprov:

Teoriprovet är det prov som Transportstyrelsen använder sig av för att bedöma dina teoretiska trafikkunskaper. Teoriprovet kostar 325 kronor och utförs hos Trafikverket. Officiellt kallas teoriprovet för kunskapsprov.

Du bokar teoriprov och uppkörning samtidigt och tänk på att du måste ha gjort riskettan och halkbanan för att få göra proven.

Teoriprovet görs alltid först. Skulle du inte klara det ska du ändå göra uppkörningen. Ett teoriprov eller en uppkörning är giltig i 2 månader, vilket innebär att du måste klara båda momenten inom den tiden.

Vilka frågor som kommer på kunskapsprovet

Enligt Transportstyrelsen är följande den fördelning av antalet frågor per kunskapskategori som nu används i kunskapsprovet för behörighet B.

Kategori Antal frågor (65 st totalt)
Fordonskännedom, manövrering 7
Miljö 5
Trafiksäkerhet 16
Trafikregler 32
Personliga förutsättningar 5

Hur teoriprovet går till

Förberedelser

När du kommer till förarenhetens kontor ska du fotografera dig i fotoautomaten som finns där. Ett antal bilder tas och du får själv välja den du tycker blev bäst. Det kan bli kö till fotoautomaten, kom därför i god tid innan uppskrivningen.

Efter fotograferingen ska du skriva din namnteckning på en digital plastplatta. Därefter visar receptionisten dig hur namnteckningen och fotografiet blev på en datorskärm. Du får skriva om namnteckningen ett antal gånger om du inte skulle vara nöjd.

Provet

  • Legitimationskontroll innan teoriprovet börjar.
  • Provet görs på en dator och finns på flera språk samt med uppläsning av frågorna.
  • 50 minuter provtid.
  • 65 frågor + 5 testfrågor (testfrågorna används för utvärdering och räknas inte in i resultatet).
  • 52 rätt av 65 frågor (80 %) är godkäntgränsen.
  • Om du har särskilda skäl kan du få göra teoriprovet muntligt eller med en tolk. Provtiden kan även förlängas.
  • Miniräknare är tillåtna sedan 2014. De finns i provlokalen, så du ska inte ta med en egen.

Boka teoriprov

Bokning av kunskapsprov och körprov kan göras på två sätt. Antingen låter du trafikskolan boka, eller så gör du det privat via Internet.

Kom ihåg att boka i god tid (1–2 månader innan) eftersom köerna kan vara långa. Boka teoriprov via internet hos Trafikverket.

Öva på teoriprov

Körkortonline.se erbjuder teorifrågor att öva på inför provet. Det finns teoriprov på svenska, teoriprov på engelska och teoriprov på arabiska.

Teoriprov online – testa dina kunskaper

Teoriprov Körkortonline.se Gratis demo – testa 65 frågor »

Senast uppdaterad 2019-06-23.