▼ MENY

Kunskapsprov

Du kör i 98 km/h på en motortrafikled där hastighetsbegränsningen är 100 km/h. Är det rimligt att påbörja en omkörning av lastbilen framför?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

Avståndet mellan kantstolparna på en motortrafikled är normalt 50 meter (100 meter gäller på motorvägar). När videon tar slut är ditt avstånd fram till lastbilen cirka 150 meter, baserat på kantstolparnas position.

Du kan räkna med att lastbilen kör i cirka 80–90 km/h. Du kör fortare än lastbilen, men inte tillräckligt fort för att först hinna köra ikapp 150 meter, sedan köra om lastbilen och därefter köra tillbaka till höger körfält på ett säkert sätt.

Om vi antar att lastbilen kör i 80 km/h, kommer du inte ens att vara ikapp lastbilen innan sträckan tar slut. Uträkning för när du kommer ikapp lastbilen: 98*150/(98-80) = 821 meter.

Måste jag kunna uträkningen?
– Nej, det räcker med att du vet att 400 meter är en för kort sträcka att göra en omkörning på om du inte är väldigt nära eller kör mycket fortare än fordonet du kör om.

Ovan finns exempel på en förklaring av en teorifråga från Körkortonline.se. Du kan skapa ett konto med 1000 teorifrågor att öva på inför det riktiga teoriprovet. Körkortonline.se har, utöver svenska, även teoriprov på engelska och teoriprov på arabiska.

Det finns även senaste teoriboken / körkortsboken online (2024) (även körkortsboken som e-bok / PDF).

Fler exempel på körkortsfrågor:

Läs mer om körkortsfrågor/teoriprov med video.

Kategori:

Gratis teoriprov

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: