▼ MENY

Teoriprov

Föraren i den svarta bilen har ångrat sig och vill fortsätta rakt fram i körfält A i stället för att svänga vänster. Vad är sant?


Körfältspilar (M19)
Markeringen anger, för närmaste korsning, lämplig färdväg i markerat körfält. Är körfältet avgränsat med heldragen körfältslinje skall förare följa den eller de riktningar som pilen visar.

Eftersom körfälten är avgränsat med en heldragen linje innan korsningen, måste föraren svänga vänster.

Den streckade linjen är ingen vanlig mittlinje, utan en ledlinje:


Ledlinje (M4)
Markeringen anger lämplig färdväg för trafik i komplicerade korsningar. Markeringen används även i andra fall där det finns behov av ledning. Markeringen har längdförhållandet 1:1 mellan dellinje och mellanrum.

Men bilen står ju på markeringen, det kanske finns en framåtpekande pil under?
– Den delen av pilen som syns utesluter alla möjligheter att det är någon annat än en ensam vänsterpil (se de olika utseendena). Dessutom skulle det inte vara rimligt med tanke på korsningens utformning i övrigt.

Varför är linjen streckad och inte heldragen hela vägen?
– Det beror på att trafik ska kunna passera genom korsningen från andra håll.

Är inte trafiksignalerna relevanta här?
– Frågan och alternativen fokuserar på andra saker. Det är därmed underförstått att alla manövrar som beskrivs kommer att ske när trafiksignalerna tillåter dem.

Öva på fler körkortsfrågor genom att skapa ett konto på Körkortonline.se (samma konto ger även tillgång till frågor på engelska och arabiska).

Exempel på teorifrågor:

Testa gratis demo av teoriprov

Köp alla 1 000 frågor för personbil