Start > Körkortsforum > Gäller Högerregeln här??

Gäller Högerregeln här??

Björn He 2022-08-11 17:19 ! Citera #
Lastbilstjejen 2020-03-27
Absolut, jag håller helt med dig.
Som någon annan skrev så kan den som inte tittar åt vänster och bara kör rätt ut vara skyldig till att en olycka inträffade, även om det från början inte ser ut som det.
Är man ensamt vållande till en kollision med fordon som har väjningsplikt enligt högerregeln, om man kört ut från höger utan att uppmärksamma om en fordonsförare från vänster närmar sig (som inte stannar trots att denne förväntas stanna för att ge en från höger företräde), eller är man lika mycket vållande som den som ej gett en från höger företräde?
Jag skulle emotse att det alltid är ensamt vållandeansvar på den förare som ej lämnat företräde. Är det högerregeln så är man skyldig att väja för ett fordon från höger innan man kör vidare.
Sen om högerregeln anses som en trafiksäkerhetsrisk, för att många fordonsförare missar plikten att ge fordon från höger företräde, det är en helt annan femma.

Nu vet jag inte om det verkligen är straffbart i Sverige att inte titta vänster, men det bör ju inte vara straffbart, för det verkar inte vara straffbart i Norge - men i Frankrike och Belgien verkar det däremot vara straffbart.
Nån fransk skribent skrev i en artikel att man icke är vållande till en kollision med en fordonsförare som haft ”företrädesrätt”, om man lyckas styrka att den föraren kört ut från den högra korsande vägen utan att titta till vänster eller annars uppmärksamma att ett fordon från vänster närmar sig, för i en sådan trafiksituation har man icke missat högerregeln med hänsyn till att fordonsföraren från höger icke iakttagit den varsamhet som krävs för att undvika trafikolyckor; enligt franska trafiklagstiftningen måste man iaktta särskild varsamhet när man närmar sig en korsning, och det innebär (åtminstone i Frankrike och Belgien) att man kan straffas för brott mot trafiklagen om man kör in i en högerregelskorsning utan att titta till vänster.

Ingemar Jeanlo, a.k.a. ”Trafikjuristen”, har själv sagt att han inte känt till något trafikfall där en förare ansetts som vållande till en kollision med fordon från vänster/straffats för brott mot Trafikförordningen, av den anledningen att föraren inte tittat vänster - men orsaken till det måste väl vara att den som ej lämnat företräde för fordon från höger (trots högerregeln) så gott som normalt ansetts som själv vållande ”enbart” med anledning av att ha ”missat högerregeln” ÄVEN i fall där den förare som haft ”förkörsrätt” (mest sannolikt) kört ut från höger utan att uppmärksamma om ett fordon närmar sig från vänster; såvitt jag vet så har den som haft ”förkörsrätt” oftast gått helt fri från vållandeansvar trots omständigheter som att denne kört bara ”rakt ut” från höger utan att ens bromsa (när man kanske egentligen ”borde kunna vara tillräckligt beredd på att stanna för en fordonsförare som inte lämnar företräde åt en från höger”).

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
26
I dag 13:48
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest