▼ MENY

Teoritest

Detta är en gammal körkortsfråga som inte används i teoriprov längre.

Bilder kan saknas och informationen kan vara inaktuell.

Gå till aktuella körkortstest (2024) >>

Föraren till bilen i mitten av fotot har kört in till vägkanten för att svara i mobiltelefonen. Varför är det förbjudet på denna plats?

Genomgång av alternativen:

 • Vädret gör att det kan utgöra en trafikfara
  – Det regnar visserligen, men sikten verkar fortfarande vara god och det är inte mörkt. Vädret är alltså inte ett tillräckligt stort problem för att det skulle kunna klassas som trafikfarligt att stanna.
 • Mittlinjen är heldragen, vilket hindrar trafiken bakom från att köra om
  – Det ser ut att finnas minst två bilbredders marginal att köra om på, så det är inga problem med marginalerna. Att linjen är heldragen innebär inte automatiskt omkörningsförbud.
 • Vägen är en huvudled
  – Det går att konstatera att vägen är en huvudled genom att titta på baksidan av märket under 70-skylten. Märket under 70-skylten skulle kunna vara ett märke som signalerar slutet på huvudleden, men genom att tillämpa uteslutningsmetoden på de andra alternativen kan du anta att det inte är ett slutmärke (inget alternativ skulle vara rätt om det var ett slutmärke).

  Att svara i mobiltelefonen räknas som parkerande, inte stannande. Se Körkortsboken (upplaga 19, sida 104): ”Parkeringsförbudet på huvudled gör att du inte ens får stanna och svara i telefonen”.

Eftersom det råder parkeringsförbud på huvudleder (anta att det är en huvudled, se punkten ovan) är det förbjudet att svara i mobiltelefonen på denna plats.

På denna webbplats kan du öva på kunskapsprov för körkort. Det finns också teoritest på engelska och teoritest på arabiska.

Se även: gratis teoribok / körkortsbok online (2024) och PDF-versionen av körkortsboken med körkortsteori 2024.

Exempel på provfrågor:

Kategori:

Gratis demo – testa frågorna

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: