▼ MENY

Körkortsfrågor

Detta är en gammal körkortsfråga som inte används i teoriprov längre.

Bilder kan saknas och informationen kan vara inaktuell.

Gå till aktuella körkortstest (2024) >>

Du kör bilen som fotot är taget från och du vill svänga in på den lilla vägen till höger. Vilket påstående är sant?

En förare får svänga i en vägkorsning endast om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för andra som färdas i samma riktning. Särskild uppmärksamhet skall riktas på den bakomvarande trafiken.” (Trafikförordningen). Körkort online.

I 99 fall av 100 är det säkert inga problem att svänga. Du blinkar och sänker farten i god tid. Exempel på fara/onödigt hinder:

  • Du har bilar tätt bakom och ser svängen i sista sekund. Du bromsar in kraftigt och blinkar 1 meter innan svängen. Detta gör att de bakomvarande kör in i dig. Visst har de bakomvarande en stor del av skulden för att de inte höll lämpligt avstånd. Du kan dock också få en del av skulden, på grund av att du gjorde en hastig och farlig manöver med tanke på trafiksituationen. Det vill säga, din sväng kunde inte ske ”utan fara”.

  • En lång och bred lastbil kommer ut från den lilla vägen, vilket gör det omöjligt för dig att svänga in. Om du står på vägen och väntar på att den ska köra ut, kan det ses som ”onödigt hinder”.

Är detta verkligen en ”vägkorsning”?
– Ja, alla ställen där minst två vägar möts är vägkorsningar.

Betyder inte det sista alternativet samma sak som det rätta svaret?
– Nej, inte riktigt. Lite påverkan får du ha (exempelvis att de bakom måste sakta in en aning), men du får inte påverka så mycket så att det innebär fara. Exakt vad som är ”onödigt hinder” avgörs i slutändan av domstol.

Detta är ett exempel på en av alla 1000 körkortsfrågor på Körkortonline.se. Det finns även 1000 körkortsfrågor på engelska och 1000 körkortsfrågor på arabiska.

Läs också körkortsboken 2024 online eller ladda ner körkortsboken 2024 gratis som PDF.

Fler exempel på teorifrågor:

Kategori:

Gratis demo – testa frågorna

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: