Start > Körkortsforum > Blinka under omkörning??

Blinka under omkörning??

Gäst 2021-01-30 10:25 ! Citera #
Gäst 2021-01-30
Björn har rätt, man ska ALLTID blinka oavsett vart du än är på vägen om du gör en förflyttning åt sidan (detta för att underlätta bilisterna på vägen att du ska köra ut och respektive när du ska köra in igen)
Blinka ALLTID om du gör en förflyttning på vägen, gör det säkra före det osäkra.
Min teoribok Trafikens grunder av STR ger en annan bild. På sida 297 finns en illustration av omkörning på landsväg. Blinka ut till vänster är med, men inte blinka in till höger.

Det står också detta om att påbörja en omkörning: ”När du är säker på att det är fritt ger du tecken i god tid.” Om att avsluta omkörningen står det inget om att ge tecken: ”Du ska köra tillbaka till höger körfält så snabbt som möjligt, men inte så snabbt att du tränger den du kört om. Vänta tills du ser det omkörda fordonet i backspegeln. Kör du in för snävt tvingar du.....” och lite text till, men inget om blinka.

För vem blir det bättre att blinka in till höger? Alla inblandade förstår väl att det är en omkörning? Ingen tänker väl hej hopp, den där bilen ska visst ligga kvar och köra mot trafiken i mötande körfält?

Blinka ska man göra i god tid för att det ska ha ett syfte. Exempel:

Mitt sätt:
1. Kör om.
2. Ser bilen i backspegeln.
3. Kör tillbaka till mitt körfält.

Ditt sätt:
1. Kör om.
2. Ser bilen i backspegeln.
3. Blinkar.
4. Väntar någon sekund för att alla ska hinna reagera på tecknet.
5. Kör tillbaka till mitt körfält.

Känns det ”värt” att ligga i mötande körfält lite extra bara för att blinka?

Om du säger: ”blinka samtidigt som du styr tillbaka”, vad är då syftet med att blinka? Ingen hinner ju reagera på tecknet om du blinkar samtidigt som du styr tillbaka?
Gäst 2021-01-30 11:43 ! Citera #
Man ska ju undvika att blinka tillbaka höger på ladsväg då det även kan vara en korsning längre fram som andra tror du ska till höger vid.
Gäst 2021-01-30 13:54 ! Citera #
Vilka idioter kör om precis om man ska svänga in i en korsning? Vad tjänar personen på det?
Gäst 2021-01-30 14:02 ! Citera #
Spelar ingen roll, man är alltid skyldig att blinka om man gör ett körfältsbyte.
Gäst 2021-01-30 14:05 ! Citera #
Annars måste de ha ändrat det, fick lära mig på trafikskolan att ALLTID blinka när du gör ett körfältsbyte (alltså både när d kör om och tillbaka) är det så att trafikskolor lär ut olika om det?
Gäst 2021-01-30 14:41 ! Citera #
Gäst 2021-01-30
Spelar ingen roll, man är alltid skyldig att blinka om man gör ett körfältsbyte.
Men det är inte ett körfältsbyte. Konceptet att ”byta till motsatt trafiks körfält” finns inte. Man kan bara byta körfält i samma färdriktning.
Gäst 2021-02-04 16:52 ! Citera #
Så här står det i lagen

3 kap. 65 §
När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.

En förare som avser att stanna eller hastigt minska farten skall ge tecken med stopplyktan för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har någon stopplykta skall föraren i stället visa sin avsikt genom att höja armen.

Tecken skall ges i god tid innan den avsedda manövern genomförs och vara väl synligt och otvetydigt. Teckengivningen skall upphöra så snart manövern är avslutad.
Gäst 2021-02-04 16:54 ! Citera #
Klart det är ett körfältsbyte!
Gäst 2021-02-04 16:59 ! Citera #
Steen 2021-01-27
Det är väl fel, formellt kör man inte om på motorväg (i avseende med blinkersanvändning), utan man byter körfält till omkörningsfilen och byter sedan tillbaka till det gamla körfältet.
Formellt så kör kör man om på motorväg!

.. (så länge det inte är tät köbildning i alla körfält eller om körbanan är indelad i körfält för olika färdmål som är utmärkta med körfältsvägvisare) ;)
Steen 2021-02-04 17:28 ! Citera #
Gäst 2021-02-04
Klart det är ett körfältsbyte!
Varför är det ”klart”? Kan du ligga kvar och söndagsköra mot mötande trafik i deras körfält? Du kan aldrig ha någon legitim anledning att vara i mötande trafiks körfält, utom vid tillfälliga manövrar som omkörning.

Vad har du för kommentar på att STR lär ut att inte blinka tillbaka när det gäller landsväg (ej motorväg)?

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest