Start > Körkortsforum > Körkort utomlands

Körkort utomlands

Björn He 2024-02-25 15:45 ! Citera #
Gäst 2024-02-25
Vad är det för nonsens du skriver?

Orkade inte ens läsa allt, men svenska körkort gäller i hela Europa, liksom alla europeiska gäller i Sverige.

Reglerna i dom olika länderna är inte exakt likadana, men så liknande att man utan problem kan köra överallt med sunt förnuft.

Va noga med högerregeln i Frankrike, va noga med att inte köra in i områden för boende i Italien. Njut av autobahn i Tyskland.

:)
Nån svenskfödd hotellvärd i Tyskland berättade för oss under en Tysklandsresa för mer än tio år sen att det är tillåtet att köra med svenskt körkort i Tyskland i högst tre månader, efter tre månader måste man ta tyskt körkort för att få fortsätta köra i Tyskland. Så jag är osäker på påståendet att svenskt körkort är giltigt i hela EU.
Däremot kan det vara sant att ett brittiskt körkort kanske inte alltid är giltigt i övriga Europa. I Storbritannien får man vad jag vet ta körkort för personbil när man fyllt 17 år, men en 17-åring med brittiskt körkort får vad jag vet icke köra bil i Sverige (före sin 18-årsdag åtminstone) eftersom man måste ha fyllt 18 för att få köra i Sverige (och det spelar tydligen ingen roll om man redan fått körkort i USA där man normalt får ta körkort redan när man fyller 16 år eller t.o.m. 15 år i vissa delstater); ett problem med det är att 16-17-åriga brittiska eller amerikanska ungdomar riskerar att onödigtvis dömas för olovlig körning om de kör bil i Sverige innan dagen de fyllt 18.
Gäst 2024-02-25 22:35 ! Citera #
Du pratar fortfarande nonsens.

Ett utländskt körkort är giltigt i Sverige i 1 år efter att du flyttat hit. Sen måste du byta in mot ett svenskt eller ta nytt beroende på vilket land körkortet kommer ifrån.

Sluta skriva om saker du inte vet något om.

Körkort är giltiga i andra länder, punkt slut.
Björn He 2024-02-25 23:17 ! Citera #
Gäst 2024-02-25
Du pratar fortfarande nonsens.

Ett utländskt körkort är giltigt i Sverige i 1 år efter att du flyttat hit. Sen måste du byta in mot ett svenskt eller ta nytt beroende på vilket land körkortet kommer ifrån.

Sluta skriva om saker du inte vet något om.

Körkort är giltiga i andra länder, punkt slut.
Ett körkort är inte alls ”giltigt i alla andra länder” om nu en svensk körkortsinnehavare får köra i exempelvis i Tyskland i högst tre månader, som hotellvärden i Tyskland min familj mötte sa. Det svenska körkortet kanske är giltigt i Tyskland i tre månader, men inte längre, och vill man fortsätta köra i Tyskland efter tre månader så är man tvungen att skaffa tyskt körkort.
Du säger själv att en som flyttat till Sverige från ett annat land får, om den har utländskt körkort, köra i Sverige i högst ett år, då är utländskt körkort INTE (alltid) giltigt i Sverige. Det kanske är giltigt i tolv månader men efter tolv månader måste innehavare av utländskt körkort skaffa svenskt körkort, om inte så kan den, vid fortsatt körning efter ett år, straffas för olovlig körning, eftersom den kör utan (giltigt) körkort alternativt med falskt körkort.
Björn He 2024-03-06 20:53 ! Citera #
Kenno 2019-04-16
Obegripligt. Många åker ner till gamla öststater och lyckas köpa till sig körkort utan att ha bott där , jobbar i Sverige , kan ingen Svenska , byter in de utländska körkortet mot Svenskt och dessa idioter får åka runt på våra vägar lagligt fast dom inte varken kan några trafikregler eller hur man uppför sig i trafiken.. möter dessa dårar dagligen ute på vägarna...
Vad fan har hänt med de Svenska systemet.. Man pratar om samkörning utav register , men det verkar ej fungera...
I Jönköpings län är det många som har bytt ut Tjeckiska körkort utan att ens ha bott i Tjeckien.. Dom pratar ej Svenska, ej Engelska och helt säker på ingen Tjeckiska heller...
Att inte Polisen ifrågasätter hur fan någon har fått körkort utan att ens kunna Svenska när dessa blir stoppade ute på vägarna...
Helt sjukt...
Det är ju ett problem att inte hela Europa har en gemensam europeisk trafikförordning, hade Europa haft en sån så hade ju inte olika länder i Europa haft sina egna trafikregler i sitt land. Europa utom Brittiska öarna verkar ha en sak gemensamt, att fordonsförare måste lämna företräde och fri väg för fordon kommande från höger i de fall det saknas väjningspliktsmärken och trafiksignaler; på Cypern gäller dock vad jag läst högerregeln (istället för vänsterregeln) trots vänstertrafik (men Storbritannien och Irland tillämpar däremot varken högerregel eller vänsterregel).

I Storbritannien verkar det vara tillåtet att parkera på höger sida, mot mötande trafik, till skillnad från här i Sverige där man alltid måste parkera (eller annars tillfälligt stanna för att låta passagerare stiga på eller av eller låta gods lastas på eller av) längs vägkanten på höger sida i färdriktningen, dock är det också tillåtet att stanna eller parkera på vänstra sidan på en väg med enkelriktad trafik. Varför parkering inte är tillåten på den mötande trafikens sida i Sverige är väl för att ett stillastående fordon på vänster sida, som är höger sida i mötande trafiks körriktning, bedöms utgöra en potentiell trafiksäkerhetsrisk för mötande trafik.

Hade Europa varit en enda superstor nation uppdelad i mindre helt eller delvis självstyrande delstater, liksom Amerikas förenta stater, så hade Europa behövt ha en enda gemensam förordning, om trafikregler exempelvis. Förresten borde tyska vara officiellt språk i något eller några av de östeuropeiska länderna som Tjeckien, det hade varit enklast att kommunicera inom Europa om så många delar som möjligt av Europa hade ett gemensamt språk; engelska och franska (och delvis tyska) är ju ändå officiella språk inom Europarådet.
Gäst 2024-03-08 13:34 ! Citera #
Måste man vara bokfört för att ta körkort i Tjeckien? Vem vet?

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
3
I går 23:50
21
I går 21:42
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortsfrågor