Start > Körkortsforum > Vad stör du dig på i trafiken?

Vad stör du dig på i trafiken?

Björn He 2024-05-13 21:51 ! Citera #
Gäst 2024-05-13
Epor som spelar för hög musik mitt i natter
På Älvsjövägen i södra Stockholm är det numera förbud mot trafik med fordon längre än 12 meter och fordon med högre totalvikt än 7,5 ton har jag noterat, eller förr gällde förbud mot lastbil med högre totalvikt än 3,5 ton kl 22-6 men det ändrades till förbud mot alla fordon med totalvikt över 7,5 ton. Syftet med förbudet mot tyngre fordon på Älvsjövägen är antagligen att undvika onödigt buller som lätt stör boende på eller intill Älvsjövägen under nattetid då det är tid för att sova, men enligt SL har bussar i linjetrafik dispens från förbudet mot trafik med fordon över 7,5 ton, även om det inte är skyltat på tilläggstavla att förbudet ej gäller buss i linjetrafik.

Något störande är dock att Älvsjövägen saknar bullerplank längs sidan av körbanan. Utmed Herr Stens väg som löper längs järnvägen från Älvsjö station till Älvsjöskogen finns uppsatt bullerstaket längs sidan av järnvägsspåret närmast husen på Herr Stens väg, då borde ett liknande tjockt staket finnas även på Älvsjövägen, då skulle tyngre fordon kunna köra fritt där utan risk att störa boende.
Gäst 2024-05-13 22:32 ! Citera #
Björn He 2024-05-13
Det borde vara lag på att hög musik är otillåten under nattetid. Helst av allt borde en bilradio vara på tyst läge, eller åtminstone på så låg volym som möjligt, under nattetid.
Det finns redan en lag mot hög musik nattetid!
Ni får ju hänga med i svängarna
Gäst 2024-05-24 09:35 ! Citera #
Stressade bilister som genomför onödiga omkörningar under farliga tillfällen
Björn He 2024-05-25 12:23 ! Citera #
Trafikpoliser (eller ens folk överhuvudtaget) som inte följer regler kan vara väldigt irriterande. En gång stoppade polisen en taxiförare för att utfärda böter och frånta körkortet från taxiföraren då den noterades köra i 50 km/tim på en skolväg, trots att det var tillåtet att köra i 50 vid just den tiden. Enligt vägmärkena är hastighetsbegränsningen där 30 km/tim kl 6:00-18:00 under vardagar utom dag före söndag och helgdag, men polisen glömde att observera att det just då var en vardag före helgdag. Taxiföraren fick lyckligtvis rätt mot polisen och skadestånd för den tid han inte fick köra taxi på grund av indraget körkort.

Någon gång år 2001 stoppade polisen en taxiförare för att utfärda böter för vänstersväng i en vägkorsning på Södermalm i södra Stockholms innerstad där vänstersväng är förbjuden enligt uppsatt vägmärke, trots att taxiföraren inte hade brutit mot förbudet att svänga vänster; enligt uppgift från en polis som uppmärksammade taxiförarens vänstersväng så hade taxiföraren i själva verket inte svängt åt vänster i korsningen utan snarare svängt 180 grader (för att vända). Taxiföraren överklagade upp till Högsta domstolen och blev friad, med motiveringen att han inte brutit mot förbudet att svänga vänster, eftersom han i själva verket gjorde en så kallad U-sväng för att vända och ett förbud mot vänstersväng kan inte anses gälla en så kallad U-sväng med hänsyn till den väsentliga skillnaden mellan en U-sväng och en sväng (vinkelrätt) till vänster. Om en U-sväng skall vara absolut förbjuden så krävs det uppsatt vägmärke som anger att U-sväng är otillåten, det räcker alltså inte enbart med ett förbudsmärke som anger förbud mot vänstersväng.
Å andra sidan borde de vägkorsningar med förbjuden vänstersväng, däribland de flesta gatukorsningar i Stockholms innerstad, kanske hellre än förbudsmärke som förbjuder vänstersväng ha uppsatt påbudsmärke som anger påbjuden körriktning rakt fram och/eller höger, eftersom ett sånt påbudsmärke betyder, till skillnad från förbudsmärket som förbjuder vänstersväng, att både vänstersväng och U-sväng är otillåten körriktning.

Polisen borde dock, tycker jag iallafall, helst av allt avstå från att bötfälla fordonsförare som svänger vänster trots förbud mot vänstersväng. Det borde inte vara bestraffningsbart att svänga vänster trots ett förbud mot vänstersväng om det mot förmodan skulle vara (tillräckligt) trafiksäkert att svänga åt vänster, som man ändå får göra enligt de generella trafikreglerna om det kan göras utan fara eller onödigt hinder för andra fordonsförare och utan fara eller trafikfarligt hinder för mötande fordon; gående kan ju i regel inte få böter för att korsa en körbana vid rött ljus för gående på bevakat övergångsställe, om det är (tillräckligt) trafiksäkert att korsa körbanan trots rött ljus. Det är väl inte varje gång man utgör risk för fara eller hinder för andra fordonsförare eller mötande trafik om man vänder eller svänger på en väg.
Björn He 2024-05-26 13:31 ! Citera #
Gäst 2024-05-24
Stressade bilister som genomför onödiga omkörningar under farliga tillfällen
Exakt vilka tillfällen anser du en omkörning som ”onödigt farlig” om man får fråga? Kan du ge exempel på en trafiksituation då du blivit omkörd av någon annan fordonsförare på ett trafiksäkerhetsäventyrande sätt?
Gäst 2024-05-26 16:04 ! Citera #
Björn He 2024-05-26
Exakt vilka tillfällen anser du en omkörning som ”onödigt farlig” om man får fråga? Kan du ge exempel på en trafiksituation då du blivit omkörd av någon annan fordonsförare på ett trafiksäkerhetsäventyrande sätt?
Det räcker med att titta på Volvo Dashcam och Trucker Dashcam // Sweden på Youtube för att hitta exempel på onödigt farliga omkörningar.
Gäst 2024-06-16 21:16 ! Citera #
Björn He 2024-05-26
Exakt vilka tillfällen anser du en omkörning som ”onödigt farlig” om man får fråga? Kan du ge exempel på en trafiksituation då du blivit omkörd av någon annan fordonsförare på ett trafiksäkerhetsäventyrande sätt?
(Ursäkta det sena svaret, glömde helt bort att jag hade skrivit här.)

På branta och korta backkrön, speciellt på de som svänger och består utav skymd sikt.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
3
I går 19:00
2
I går 13:05
3
I går 09:11
8
2024-07-25 12:47
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov