▼ MENY

Kunskapsprov

Vilket alternativ är sant angående samtal med förare?

Alternativen visas inte, eftersom detta är en av de 1000 betalfrågorna.
Köp alla 1000 frågor nu

Är det lika farligt att prata med en passagerare?

Ja, ett samtal med en passagerare är precis lika krävande som ett mobiltelefonsamtal.

Dock kan det finnas ett samspel mellan dig som förare och din passagerare, när ni pratar med varandra. Detta samspel förutsätter att din passagerare också är koncentrerad på trafiken. I en svår trafiksituation ställer din passagerare antagligen inte några frågor och tycker att det är naturligt om du inte att svarar på en gång.
” (Trafikverket)

Det är många faktorer som spelar in i detta. Att ni båda är på samma fysiska plats kan minska olycksrisken om passageraren undviker att prata i svåra trafiklägen, vilket talar för att samtal med en passagerare är mindre riskabelt. Däremot kan situationen vara förrädisk om du som förare är helt avslappnad, eftersom du tror att samtal med passagerare inte påverkar körförmågan alls. I så fall kan samtal i mobilen vara mindre riskabelt, eftersom du under mobilsamtal är medveten om riskerna och anpassar ditt körsätt.

I bussar brukar det finnas en skylt som säger att samtal med föraren är förbjudet under färd.

Om handsfree används eller ej har ytterst liten betydelse: ”en förare som använder handsfree är i stort sett lika okoncentrerad som en förare som håller mobiltelefonen i handen. Reaktionstiden blir lika mycket längre och körningen lika ojämn som när man pratar i en handhållen telefon.” (Trafikverket)

Ovan finns exempel på en förklaring av en teorifråga från Körkortonline.se. Du kan skapa ett konto med 1000 teorifrågor att öva på inför det riktiga teoriprovet. Körkortonline.se har, utöver svenska, även teoriprov på engelska och teoriprov på arabiska.

Det finns även senaste teoriboken / körkortsboken online (2024) (även körkortsboken som e-bok / PDF).

Fler exempel på körkortsfrågor:

Kategori:

Gratis test – testa frågorna

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: