▼ MENY

Körkortsfrågor

Detta är en gammal körkortsfråga som inte används i teoriprov längre.

Bilder kan saknas och informationen kan vara inaktuell.

Gå till aktuella körkortstest (2024) >>

Du ska köra in på en motorväg. Vad gäller?

Accelerationsfält […] du har inte företräde […] motorvägstrafiken har inte företräde […] det är ömsesidig hänsyn som gäller […] Saknar motorvägen accelerationsfält gäller väjningsplikt, och du måste väja för trafiken ute på motorvägen.” (Körkortsboken, upplaga 19, sida 106–107)

Syftet med accelerationsfält är att komma upp i hög hastighet. Det skulle då vara ologiskt och osäkert om du (när du fått upp hög fart) skulle behöva göra en kraftig inbromsning för att väja för bilar på motorvägen.

Det bästa ur säkerhets- och smidighetssynpunkt är om de på motorvägen anpassar hastigheten/byter fil för att släppa på dig, eller att du anpassar din hastighet för att komma in i en lucka.

Tänk på att accelerationsfält alltid byggs så att sikten är god för alla. I vanliga vägkorsningar kan sikten vara dålig, vilket gör att ömsesidig anpassning inte lämpar sig där.

Detta är ett exempel på en av alla 1000 körkortsfrågor på Körkortonline.se. Det finns även 1000 körkortsfrågor på engelska och 1000 körkortsfrågor på arabiska.

Läs också körkortsboken 2024 online eller ladda ner körkortsboken 2024 gratis som PDF.

Fler exempel på teorifrågor:

Kategori:

Gratis demo – testa frågorna

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: