▼ MENY

Körkortsfrågor

Detta är en gammal körkortsfråga som inte används i teoriprov längre.

Bilder kan saknas och informationen kan vara inaktuell.

Gå till aktuella körkortstest (2024) >>

När slutar den blåvita 50-skylten att gälla?

Generellt ska du gå efter vägmärket som sitter sist, alltså gå efter 50-skylten i några meter och sedan efter 70-skylten. Nu är dock detta ett specialfall. Den blåvita skylten Rekommenderad lägre hastighet gäller tills ett slutmärke finns uppsatt eller tills det ”ändå tydligt framgår att sträckan upphör.” (Transportstyrelsen).


Rekommenderad lägre hastighet (E11)
Märket anger en vägsträcka eller ett område där särskilda åtgärder vidtagits eller där förhållandena är sådana att det är lämpligt att färdas med lägre hastighet än den högsta tillåtna. Den rekommenderade lägre hastigheten anges på märket.


Rekommenderad lägre hastighet upphör (E12) (slutmärke)
Märket behöver inte vara uppsatt om det ändå tydligt framgår att sträckan upphör.

I situationen på fotot är det uppenbart att det är 50-skylten som gäller även efter 70-skylten, eftersom det tydligt framgår att det pågår ett vägarbete längre fram och att sträckan inte upphör vid 70-skylten.

Men är inte alternativet ”Endast när ett slutmärke som informerar om att rekommenderad lägre hastighet upphör passeras.” också rätt?
– Nej, eftersom det står ”endast” i alternativet. Ett slutmärke behöver inte vara uppsatt, alltså kan skylten upphöra på flera sätt och inte ”endast” vid ett slutmärke.

På denna sida ser du exempel på hur en körkortsfråga med tillhörande förklaring ser ut. Skapar du ett konto på Körkortonline.se får du tillgång till över 1000 nya körkortsfrågor online (även på engelska och arabiska).

Exempel på körkortsfrågor:

Kategori:

Teoriprov gratis – testa nu

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: