Start > Körkortsnyheter > 2013 > Ny lag om mobiltelefon i trafiken – förbjudet om det gör dig trafikfarlig

Ny lag om mobiltelefon i trafiken – förbjudet om det gör dig trafikfarlig

2013-12-02

Sedan 1 december 2013 finns det en lag som säger: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet.

Transportstyrelsen förklarar att ”inverkar menligt” betyder ”saker som gör dig till en ouppmärksam och trafikfarlig förare, till exempel skriva sms på telefonen eller knappa på gps-navigatorn under färd.

Ett klipp från det uppdaterade teoriavsnittet på Körkortonline.se:

Vem bedömer om jag är en ouppmärksam och trafikfarlig förare?
– I första hand är det du själv som ska kunna bedöma det. Ytterst är det dock polis och rättsväsendet som avgör det i varje enskilt fall.

Varför inget totalförbud?
– Moderna bilar fylls med alltmer teknik som kan hjälpa dig som förare och därmed öka trafiksäkerheten, så att förbjuda allt ”knappande” skulle bli för hårt. Tänk också på följande situation:

Du har varit på semester och ska hem. Du ställer in GPS:en innan du kör iväg. När du är på motorvägen nära din hemstad känner du igen dig och GPS:ens tjat om ”gör en U-sväng” börjar störa dig. Då är det väl rimligt att du kan stänga av den störande GPS:en utan att begå ett lagbrott?

Teoriprov online – testa dina kunskaper

Teoriprov Körkortonline.se Gratis demo – testa 65 frågor

Källor

Transportstyrelsen & Trafikverket (2013). Körkortsportalen: Håll ögonen på trafiken – inte på telefonen (2013-12-03).

Senast uppdaterad 2013-12-03