Start > Körkortsforum > Omkörning till vänster i höger…

Omkörning till vänster i högerregelskorsning

Carlnord 2010-07-06 18:24 ! Citera #
Är det någon som vet vilken regel som kommer först i detta exempel? När bilen framför en ska svänga till vänster i en korsning där högerregeln gäller? Är det högerregeln eller regeln om att man får köra förbi bilar som svänger vänster åt höger? Känns ju som högerregeln i detta fall, men om någon är säker så svara gärna. :D
carl 2010-07-06 18:56 ! Citera #
Jag vet inte om jag förstått exemplet rätt, men om du menar att du är placerad bakom en bil som ska svänga vänster i en högerregelskorsning så får du passera till höger om honom. Sen måste du ju såklart ta hänsyn till högerregeln när det gäller eventuella andra bilar i korsningen.
Nelz 2010-07-09 00:38 ! Citera #
Förstår inte riktigt det svar du söker, men förklarar så gått jag kan utöver din text.

Om den bil du ligger bakom skall svänga till vänster i en korsning med högerregeln, så måste han släppa förbi eventuellt närmande fordon från höger INNAN han svänger av till vänster, dvs att han måste stanna innan korsningen.

Ex 1.(Nu är du bilen som skall svänga vänster i korsningen). Du närmar dig korsningen, blinkar vänster, du får möte så du kan inte fullfölja svängen. Stanna INNAN korsningen för eventuellt fordon från höger. Om du nu inte får möte så blinka vänster, kör fram till korsningen, stanna en kort stund (beroende på sikt), kontrollera till höger ordentligt innan du fullföljer vänstersvängen. Kontrollera backspegeln innan du svänger, finns gott om idioter som inte vet att det är omkörningsförbud innan korsningen med högerregel.

(Vad det gäller omkörning före korsning där högerregeln gäller så är det Omkörningsförbud. Om det nu skulle varit huvudled ni kört på så får man köra om, ifall man bedömer det lämpligt, dock omkörningsförbud innan och på ett obevakat övergångställe/cykelbana)

Ex 2. Om nu mötande fordon skall sväng vänster (höger ifrån din vy), dvs att han skall korsa din körbana. Du ser även att en bil från höger närmar sig. Stanna och släpp förbi båda, bilen från höger har väjningsplikt mot (möte)fordonet.

Ex 3. Sista exemplet, ifall mötande fordon skall vänster (höger ifrån din vy) så skall ni tillämpa den s.k ”stockholmssvängen” ifall du bedömer det lämpligt. Dvs att ni båda svänger samtidigt, du till vänster, han till vänster (höger för dig).

Svårt att förklara, men fråga din körlärare om vad ”stockholmsvängen” innebär, samt när den tillämpas.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
1
I går 20:01
5
I går 18:59
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov