Start > Körkortsforum > Rött ljus vad gäller?

Rött ljus vad gäller?

Gäst 2023-06-07 12:18 ! Citera #
Björn He 2023-06-04
Jag har förresten fått höra att det var en man i Singapore som blev dödad på ett övergångsställe, där man tydligen inte tittade sig för innan han gick över körbanan, utan han gick rakt ut över körbanan, trots rött ljus för gående, och gick då av misstag i vägen för en bilist som närmade sig i hög hastighet och körde på honom.

Bilisten som körde på honom fick indraget körkort ”enbart” med anledning av den där påkörningsolyckan.

Det var ju i Singapore, men är det samma sak i Sverige, att man kan få indraget körkort om man kör på en gående på ett övergångsställe (oavsett om den påkörda följt trafikregler eller inte)?

Om bilisten som körde ihjäl en gående i Singapore fick indraget körkort, borde inte då exempelvis en fordonsförare som har väjningsplikt enligt högerregeln kunna bli av med sitt körkort, om den kör på ett fordon som kommer körande ut från den korsande vägen till höger?
Alltså, är det högerregeln så får en fordonsförare INTE köra vidare innan den lämnat företräde till ett fordon som kommer körande från höger. (Och i praktiken kan väl en fordonsförare från höger bara köra direkt ut från den högra korsande körbanan; denne behöver väl inte ens titta vänster/uppmärksamma om något fordon, som inte stannar i god tid för att lämna företräde, närmar sig från vänster.)
Om gående inte alltid följer trafikregler så är det mycket trafiksäkrare att inte ha trafiksignaler på övergångsställen, utan istället bara låta övergångsställena vara obevakade, det är onödigt slöseri med elektricitet att ha trafiksignaler på ett övergångsställe. Det borde ju räcka att anlägga en upphöjning strax före ett övergångsställe, för att tvinga fordon som närmar sig att sänka hastigheten kraftigt, så att de hinner stanna för att ge gående företräde.

Plus att gående trycker väl då och då på knappen för grönt ljus trots att de inte går över vägen, så att bilister får rött ljus och måste stanna i onödan. Att köra mot stoppsignal är tydligen mer strikt förbjudet än att gå över vägen vid stoppsignal för gående.
Björn He 2023-07-06 18:07 ! Citera #
I artikeln om Övergångsställe på Wikipedia står det att det numera, i varje fall i Sverige, INTE kan bli böter på att korsa en körbana trots rött ljus för gående, sålänge det görs utan risk för fara eller hinder för fordonstrafiken - men däremot kan det bli penningböter för vårdslöshet i trafik om en som går över körbanan trots rött ljus vållar en påkörningsolycka. Att plötsligt gå i vägen för ett fordon som närmar sig, för att bli överkörd, är kanske en av de vanligaste metoderna för att begå självmord.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest