När behöver polis tillkallas/ fråga om rattfylleri
1. När är du tvungen att tillkalla polis i samband med en trafikolycka?
d: vid svår personskada
2. Kan man straffas med 0,1 promille alkohol i blodet?
A:ja om man inte på ett betryggande sätt kan framföra fordonet
På fråga 2 är svaret A.
”Kan det antas att du inte kan köra på ett betryggande sätt kan du dömas för rattfylleri även om alkoholkoncentrationen inte uppgår till 0,2 promille”
Direkt ur boken.
1. När är du tvungen att tillkalla polis i samband med en trafikolycka?
D: vid svår personskada
enligt boken bör man dock ringa polisen om man ej får tag på ägaren vid egendomsskada. (alltså inget krav)
Jag gjorde provet för ett år sen och jag har fått lära mig att man alltid ska ringa polisen om det har skett en olycka så svaret är A på 1an annars kallas det för smitning.
...
Om man orsakat skada på annans egendom eller fordon räcker det med om man kontaktar ägaren, det är om man inte får tag i ägaren som man kan bli tvungen att kontakta polisen. Däremot kräver situationen att polisen tillkallas vid allvarlig personskada, ringer man 112, vilket är det naturliga vid allvarliga personsskador, skickas både ambulanser och poliser ut till olycksplatsen. Om situationen kräver det kan även brandkår skickas till olycksplatsen.
Svaret på fråga 2 är A.
I boken står det : Kan det antas att du inte kör på ett betryggande sätt kan du dömas för rattfylleri även om alkoholkoncentrationen inte uppgår till 0,2 promille.
Så alla borde ta sej en titt i boken!
HEJ, JAG ÄR HELT SÄKER PÅ BÅDA SVAREN. (HAR KÖRKORT)
1. När är du tvungen att tillkalla polis i samband med en trafikolycka?
a: Vid egendomsskada. NEJ. Motivering: I första hand ska ägaren kontaktas. Nås inte denne är det i annat fall polisen.
b: När olyckan skett på natten. NEJ. Motivering: Har nödvändigtvis inte någon betydelse för om man ska tillkalla polis eller ej. Utan olyckans art.
c: När trafikanordning rubbats. NEJ. Motivering: Är det möjligt kan du själv korrigera det som rubbats. Alltså inget krav att tillkalla polis.
d: Vid svår personskada. JA. Motivering: Information överflödig.
2. Kan man straffas med 0,1 promille alkohol i blodet?
A:Ja,om man inte på ett betryggande sätt kan framföra fordonet. RÄTT. Motivering: Uppträder man vårdslöst i trafiken, och därigenom utgör en fara för omgivningen kan man även straffas med mindre än 0,2 promille alkohol i kroppen.
B:Nej, gränsen för rattfylleri är 0,2 promille. FEL. Motivering: Gränsen är rent teoretiskt 0,2 promille för rattfylla, men man kan alltså straffas under denna gräns om man agerar vårdslöst i trafiken.
C:Ja, men endast om man orsakat en trafikolycka med personskada. FEL. Motivering: Kan man vara en fara för andra/annat, och agerar vårdslöst kan detta straffas i alla fall, eftersom man bedömst utgöra en risk för omgivningen.
”Alkoholupplysning
* Det kan räknas som rattfylleri även under gränsvärdena, om körningen varit vårdslös. I andra fall kan det räcka med en varning, trots att du legat över gränsvärdena.
...”
Källa:
https://korkortonline.se/teori/alkohol-rattfylla/
Ingen här som har hört om drograttfylla då ?
Senaste foruminläggen
Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget