Start > Körkortsforum > Teori & trafikregler > Blinkers vid omkörning?

Blinkers vid omkörning?

frej 2008-12-28 00:32 ! Citera #
Hur ser rekommendationerna för användning av blinkers vid omkörning ut? Man blinkar gissningsvis när man påbörjar omkörningen, men ska man blinka tillbaka när man kör tillbaka in i ursprungsfilen? Vad säger lagen och vad är rekommenderat?
Sjöberg 2008-12-31 13:00 ! Citera #
Lagen föreskriver att man ska använda blinkers vid körfältsbyte.
Alltså är din gissning korrekt, både före och efter omkörningen.
Enkelt, eller hur? ;-)

/ Sjöberg
Gäst 2009-10-04 16:02 ! Citera #
Alltid vid ett körfältsbyte är du skyldig att använda blinkersen (Glöm inte kolla backspegel, sidospegel och döda vinkeln innan du blinkar) När du sedan ska tillbaka är du skyldig att använda blinkers eftersom det är ett körfältsbyte. Om det däremot skulle vara ett fast hinder ex parkerad bil behöver du inte blinka när du kör tillbaka in i ditt körfält bara när du kör om.

Lycka till :) hoppas du fick lite klarhet i vad som gäller
Gäst 2009-11-07 15:45 ! Citera #
Blinka både före och efter omkörning- ju tydligare du visar tecken desto mindre risk för osäkerhet hos medtrafikanterna, vilket gör din körning säkrare
Gäst 2009-11-10 14:15 ! Citera #
Att använda blinkers och tydligt visa vart du ska ökar säkerheten och är det viktigaste i trafiken för att undvika missförstånd och olyckor. Viktigt att tänka på vid uppkörningen!
oofcoourse 2009-11-12 19:11 ! Citera #
Som många sagt - ja blinka båda gångerna.

MEN det är ju faktiskt så att det är en självklarhet att du skall tillbaka, bilen du kör om vet att du skall tillbaka. Men självklart skall man för säkerhetens skull alltid blinka även tillbaka.

Och kom alltid ihåg att kolla backspeglarna innan du kör om. ;)
Gäst 2010-09-05 19:22 ! Citera #
Vad jag vet så ska man alltid använda blinkers om du förflyttar bilen i sidled, alltså ska du använda dem även vid omkörning!
boboo 2010-09-05 19:31 ! Citera #
Både före och efter när du ska tillbaka till ditt körfält-alltid blinkers när du byter körfält :)
KMurray 2014-07-14 16:44 ! Citera #
frej
Hur ser rekommendationerna för användning av blinkers vid omkörning ut? Man blinkar gissningsvis när man påbörjar omkörningen, men ska man blinka tillbaka när man kör tillbaka in i ursprungsfilen? Vad säger lagen och vad är rekommenderat?

Det är tydligen så att det finns några som gör som lagen föreskriver, nämligen att blinka vid byte av fil. De flesta som blinkar gör det dock först när de kört ut till vänster. Anledningen till att använda körriktningsvisaren, bör väl ändå vara att tala om för sina medtrafikanter att jag har för avsikt att byta fil och köra om och inte att nu kör jag om, vilket ju alla kan se. Några som blinkar innan de skall byta fil och köra om är lastbilschaufförerna.
erik 2017-06-27 16:11 ! Citera #
Det är väldigt dumt att blinka vid omkörnings slut eftersom man då som omkörd inte vet om bilen som körde om skall svänga
vilket ju är troligt då det blinkas höger och detta har hänt vid några tillfällen. vem som helst fattar väl att den bil som kör om skall tillbaka till höger (om det nu inte finns flera filer). ibland finns det inte heller markerade körfält.
18 inlägg

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
3
i går 15:20
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd »

Teoriprov online – testa dina kunskaper

Teoriprov Körkortonline.se Gratis demo – testa 65 frågor »