Start > Körkortsforum > Stanna på busshållplats?

Stanna på busshållplats?

Gäst 2010-10-11 22:23 ! Citera #
Du får stanna för på -och avstigning om du inte hindrar en buss. Men om det finns gula markeringar vid en busshålsplats får man inte ens stanna där.
Leif 2010-10-18 11:59 ! Citera #
Som körkortsboken säger kan man tänka i regler eller förstå varför de finns. Regeln är som vi har hört här många gånger nog att det är tillåtet att stanna på hållplatser endast för av-/påstigning som kan ske utan att hindra bussen eller spårvagnen. Regeln finns för att ge möjligheter för bilar att göra mycket korta stopp för behov men utan att hindra/störa kollektivtrafiken.
Tänk er följande situation: en traktor(LGF) kör på 70-väg i sina 40km/h och det bildas en lång kö bakom. Det finns inga parkeringsfickor här eftersom det är en 70-väg. Genom att göra korta stopp på busshållplatserna kan traktorn släppa förbi en stor del av trafiken utan att linjetrafiken störs. Om han inte gör det kommer den istället garanteras att störas genom förlängningen av bilkön, dessutom störs all annan trafik också. Vägen mellan stan och mitt hem ser ut som beskrivet. LGF förekommer ibland och brukar släppa förbi fordon så ofta som möjligt genom korta stopp. Jag ser inte varför ex. köbildande bogseringsekipage inte skulle kunna stanna till på en busshållplats om det kan ske utan att hindra bussen.
Björn He 2024-05-03 19:41 ! Citera #
Kör man långsamtgående fordon på en landsväg utan vägren så måste man så snart det är möjligt styra av körbanan för att låta snabbare fordonstrafik köra om, det gör man lämpligast i en stopp- eller parkeringsficka, en busshållplats kan vara belägen i en sån ficka. Såvitr jag vet så stannar man i en sån trafiksituation av anledningen att trafikförhållandena kräver det, och det är inte parkering, eftersom man då bara kör åt sidan tillfälligt för att undvika onödigt hinder för andra snabbare fordon. Det finns ingen regel som talar om att man inte får svänga in på en busshållplats i syfte att släppa förbi snabbare fordon om nödvändigt för att undvika hinder för dem. När man väl har släppt förbi alla snabbare fordon så kan man bara köra tillbaka in på körbanan från hållplatsfickan.
Björn He 2024-05-03 20:04 ! Citera #
Gäst 2010-10-09
De som får använda sig av busshållsplats är de i kollektiv trafiken så bussar, mopeder och cyklar men bilar får även stanna där men endast för på och av-stigning!
Du måste ha missförstått något! En hållplats är en anvisad plats för bussar eller spårvagnar att stanna på för att låta resenärer stiga på eller av, det är dock tillåtet även för ett annat fordon att tillfälligt stanna för på- eller avstigning, under förutsättning att det sker utan hinder för buss- eller spårvagnstrafiken.

Ett så kallat kollektivkörfält är - till skillnad från en hållplats - ett påbjudet körfält alternativt en påbjuden körbana för bussar i linjetrafik och, i de fall körfältet är beläget till höger i den påbjudna körriktningen, även för cyklister och förare av moped klass 2 (utom i det fall det anges på något vägmärke att ej cykel och moped är tillåtna).

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
2
I går 19:42
3
I går 17:24
2
I går 17:22
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest