Start > Körkortsforum > Påbud eller förbud?

Påbud eller förbud?

Björn He 2023-08-18 01:08 ! Citera #
Påbud och Förbud är väl på ett sätt antonymer till varandra. Förbud är en bestämmelse om att något inte får göras eller ske, medan påbud är en bestämmelse om vad som skall eller (endast) får göras eller ske.
Exempelvis en rund blå skylt med en buss betyder ju att körbanan, alternativt det körfält belägen på skyltens sida av körbanan, är tillåten eller påbjuden för och endast för bussar i linjetrafik (och med vissa undantag även för cykel och moped klass II) men däremot inte tillåten för övriga fordon (utom när det står på tilläggstavla att annat fordon, oftast taxi, får köras i den så kallade ”bussfilen”) - liksom att en rund blå skylt med exempelvis en cykel betyder att vägen eller körbanan är påbjuden eller tillåten för och endast för cyklister (och i regel även för moped klass II såvida inte det finns en tilläggstavla som anger att mopeder ej är tillåtna).

Jag tycker det är lite orimligt att ha förbud mot vänstersväng i gatukorsningar, som ju finns i de flesta korsningar i Stockholms innerstad, det vore ju mycket rimligare att hellre ha en påbudsskylt som anger påbjuden körriktning rakt fram eller höger, för en sån påbudsskylt betyder ju ändå nästan detsamma som en förbudsskylt som förbjuder vänstersväng, och en fordonsförare kan ju trots ett förbud mot vänstersväng ändå svänga 180 grader till vänster (för att byta färdriktning), åtminstone i Sverige, eftersom förbud mot vänstersväng inte anses gälla även en så kallad U-sväng, det styrks av ett 17 år gammalt fall i Högsta Domstolen, i vilket en taxiförare blev friad från böter på att ha svängt vänster i en korsning med vänstersvängsförbud, med förklaringen att han inte svängde (vinkelrätt) åt vänster, utan svängde 180 grader för att vända, och enligt HD:s bedömning är en så kallad U-sväng och en sväng (vinkelrätt) åt vänster samma sak, varför en U-sväng inte anses vara förbjuden i en korsning där vänstersväng är förbjuden, i så fall måste det finnas ett uppsatt förbudsmärke som förbjuder U-sväng.

Jag undrar om det inte är likadant i Storbritannien, där det är vänstertrafik: Är det inte tillåtet att göra en U-sväng i en korsning där det är förbud mot högersväng, med hänsyn till att man inte svänger (vinkelrätt) åt höger om man svänger 180 grader för att vända?

Dessutom är det väldigt onödigt vid motorvägskorsningar att ha en infartsförbudsskylt uppsatt på vänster sida av infarten till motorvägen, om nu infarten är dubbelriktad med mittbarriär emellan körbanorna, för det är trots allt ändå förbjudet att köra till vänster på infarten till motorvägen, eftersom den vänstra sidan sett i riktning in på motorvägen är avfartskörbana, i ett sånt fall borde det räcka att endast ha ett påbudsmärke i mittrefugen som anger påbjuden körbana höger, för det betyder ju per automatik att ett fordon måste köras till höger vid infart på motorvägen och förbjuds att köras på körbanan till vänster (som ju är avfartskörbana). Och det är t.o.m. påbjudet enligt generella trafikregler för ett fordon att köras på höger sida (i färdriktningen) av en refug, mittbarriär eller liknande anordning, utom när en sådan anordning är belägen på en körbana med enkelriktad trafik eller närmare höger vägkant, då den får passeras även på vänster sida.
Sen får man naturligtvis aldrig göra en U-sväng i en korsning mellan motorväg och infart till motorvägen, eftersom det är förbjudet enligt generella trafikregler att ”backa eller vända (d.v.s. byta färdriktning)” på motorväg eller motortrafikled (inklusive påfart och avfart) - och man har ju vänt (och därmed brutit mot vändförbudet) om man kör i otillåten färdriktning, alltså på vänster sida av den mittbarriär som åtskiljer de två körbanorna, eftersom man då på något sätt har ändrat sin färdriktning. I bl.a. Spanien har de flesta motorvägskorsningar uppsatta vägmärken som påbjuder fordon på motorväg eller på infart till motorväg att köra rakt fram, trots att såna vägmärken är onödiga.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
15
I dag 13:24
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Teoriprov, gratis demo