Vem har företräde efter det att man passerat skylt som visar minskning av antal körfält (F17 i Vägmärkesförordning (2007:90))?
Den som kör i det högra körfältet (högerregeln)? eller den som kör i den vänstra?
När två körfält går ihop till enbart ett så gäller i regel ömsesidigt hänsynstagande enligt den så kallade blixtlåsprincipen, alltså att varje fordon som lämnar det körfält som upphör skall ges plats mellan två fordon som redan färdas i det fortsättande körfältet. Det här tillämpas bl.a. vid påfarter på motorvägar där accelerationsfältet, d.v.s. körfältet för inkommande trafik, vanligtvis upphör en längre bit efter själva korsningen för att inkommande fordon skall ha viss sträcka på sig att accelerera upp till tillräckligt hög hastighet. Det bästa sättet att underlätta körfältsbyte för inkommande trafik på motorväg anser jag är att helst passera motorvägskorsningen i det vänstra körfältet (eller det högra om påfarten kommer vänsterifrån) för då ger man inkommande trafik fullt utrymme för att lämna accelerationsfältet.
Det finns såvitt jag vet särskilda regler för körfältsbyte; man får byta körfält ENDAST om ingen risk finns för fara (eller onödigt hinder) för övriga trafikanter, och när ett framförvarande fordon i ett annat körfält ger tecken om planerat byte av körfält så måste man själv anpassa sin hastighet på ett sånt sätt att bytet underlättas.
Vad gäller högerregeln så gäller den EJ vid körning i körfält/körfältsbyte.