Start > Körkortsforum > Vänstersväng

Vänstersväng

Lastbilstjejen 2020-03-26 14:38 ! Citera #
Nim 2020-03-22
OBS:-Lastbil får köra max 80km på landsväg 90km.
Där har du både rätt och fel....

Det beror lite på vilken slags lastbil man har, har man släp bakom så får man bara köra i 80 km/h på motorväg/motortrafikled.
Men om du bara har själva lastbilen, alltså inget släp, då får du köra i 90 km/h
Henrik 2021-03-27 00:19 ! Citera #
Hur är det att göra vänstersväng på exempelvis en 60 väg? Är det samma sak där?
Björn He 2021-07-08 20:49 ! Citera #
Enligt Trafikförordningen är det tillåtet att svänga i en korsning ENDAST om det kan ske utan risk för fara (eller onödigt hinder) för övriga trafikanter (och utan risk för fara eller hinder för mötande trafik om man svänger åt vänster och då korsar mötande trafiks del av körbanan). Dock gör körprovsinspektörerna relativt olämpliga bedömningar, att svängar på landsväg kan utgöra fara eller hinder för övriga trafikanter om man planerar att svänga samtidigt som det är mycket bakomvarande trafik, och grunden för sådana relativt olämpliga bedömningar är tydligen att man måste sänka sin hastighet såpass kraftigt vid planerad sväng så att de bakomvarande fordonsförarna tvingas bromsa kraftigt för att undvika risk för påkörning.

När man kör på en landsväg så skall man därför, åtminstone under körprovet, EJ svänga åt vänster samtidigt som man har för mycket bakomvarande trafik, om man blir ombedd av körprovsinspektören att svänga åt vänster, utan istället för att göra en vänstersväng direkt så skall man köra vidare rakt fram och vända vid närmaste lämpliga vändplats och köra tillbaka och göra en högersväng, eftersom det bedöms som trafiksäkrare. På större landsvägar är det dock absolut förbud mot vänstersväng vid relativt många vägkorsningar, vanligtvis p.g.a. mitträcke som avsiktligen är uppsatt där för att omöjliggöra vänstersväng eller p.g.a. den så kallade spanska svängen, alltså en korsning där det är förbud mot vänstersväng och där fordonsförare på väg in på den korsande vägen till vänster måste köra av på en mindre halvcirkelformad avfartsväg till höger och därifrån köra rakt fram tvärs över landsvägen.
Björn He 2021-07-08 20:57 ! Citera #
Nim 2020-03-22
OBS:-Lastbil får köra max 80km på landsväg 90km.
Hur tänker du när du säger så, ”max 80 km på landsväg 90 km”? Du är helt ute och cyklar va?

Först och främst heter enheten för hastighet km/tim (eller kilometer per timme) och INTE ”enbart” km (kilometer).
Sen är det enligt hastighetstablån ej tillåtet att framföra en tung lastbil i högre hastighet än 90 km/tim på motorväg och motortrafikled eller 80 km/tim på övriga vägar, eller 80 km/tim med en tillkopplad släpvagn, påhängsvagn eller dolly med påhängsvagn oavsett vilken typ av väg, sålänge ingen lägre hastighet gäller, och enligt internationell lag är det såvitt jag vet heller inte tillåtet att konstruera en tung lastbil för att gå i högre hastighet än 90 km/tim, och likaså inte en tung buss för att gå i högre hastighet än 100 km/tim.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Teoriprov, gratis demo