Gäst 2024-09-01
Ord står inte mot ord i detta fallet, det är väldigt tydligt kort avstånd
Polisen kan vidta åtgärd som att utfärda ordningsbot/penningsböter för brott mot Trafikförordningen för en av parterna som kolliderat, då normalt den part som haft väjningsplikt och därför skulle ha lämnat fri väg/företräde för motparten eller, vid påkörning bakifrån, för den bakomvarande parten som inte hållit tillräckligt avstånd till framförvarande fordon, för att kunna undvika kollision med det (i ”ryggen”) i händelse att det sänker hastigheten eller stannar.
I det här fallet hade kanske polisen beslutat att avstå från att utfärda några böter. Försäkringsbolaget kan dock anse att den som kört på den framförvarande bakifrån varit ensam vållande, med hänsyn till bestämmelsen i Trafikförordningen att en fordonsförare skall hålla tillräckligt avstånd till framförvarande fordon (för att undvika risk för kollision med det i händelse att det sänker hastigheten eller stannar). Den vållande parten är då ersättningsskyldig (via sin trafikförsäkring) för motpartens skadade fordon. Det är ingenting polisen lägger sig i om inte trafikolyckan polisanmäls och polisen behöver (i de flesta fall) inte lägga sig i såna försäkringsrättsliga saker.
Den vållande parten blev väl i detta fall inte fråntaget sitt körkort. Man behöver inte få körkortsåterkallelse bara för att man vållat någon trafikskada, om det görs bara någon enstaka gång åtminstone. Skulle det göras upprepade gånger så är det väl upp till Transportstyrelsen att meddela per post att de överväger att återkalla körkortet.