Start > Körkortsforum > Högersväng, vilket håll ska ma…

Högersväng, vilket håll ska man titta först?

Sara 2024-07-11 20:57 ! Citera #
Fanns en fråga på teoriprover igår. Vid högersväng ska man titta åt höger först och sedan vänster och höger igen eller tvärtom ska det var?
Gäst 2024-07-11 22:14 ! Citera #
Tvärtom
Björn He 2024-07-11 23:21 ! Citera #
Man skall i regel alltid titta vänster följt av höger och vänster en andra gång, och i vissa fall helst även höger en andra gång, när man närmar sig en vägkorsning där man har väjningsplikt eller när man som gående eller cyklist (eller förare av moped klass II) vill korsa en körbana. Varför man bör titta åt vänster först är väl främst för att eventuella fordon som närmar sig från vänster (generellt sett) är närmast (i högertrafik), men man kan eller kanske rättare sagt bör i vissa undantagsfall hellre titta åt höger först, och sedan åt vänster (och eventuellt åt höger igen), beroende på hur trafiksituationen är.

När man svänger åt höger (i högertrafik) så bör man titta åt vänster först, men i de flesta fall är det faktiskt okej att titta åt höger först och sedan åt vänster. Och ja, man MÅSTE hålla uppsikt till höger, med tanke på att ett fordon kan närma sig från höger på sin vänstra sida av körbanan av någon naturlig orsak (men i många fall är det inte tillåtet för fordon från höger att färdas på sin vänstra halva av körbanan), och även om den som närmar sig från höger kör på sin vänstra sida av körbanan (trots att den egentligen påbjuds köra på sin högra sida) så måste du väja för den från höger om du har väjningsplikt enligt högerregeln eller annars enligt väjningspliktsmärke.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
2
2024-09-06 22:16
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Teoriprov, gratis demo