Start > Körkortsforum > Cykelöverfart?

Cykelöverfart?

Kolle 2024-05-28 18:46 ! Citera #
Har man endast väjningsplikt mot cyklister om skylten för cykelöverfart finns, eller kan de vara vägmarkeringar för cykelfart som avgör om man har väjningsplikt?
Björn He 2024-05-28 22:26 ! Citera #
Kolle 2024-05-28
Har man endast väjningsplikt mot cyklister om skylten för cykelöverfart finns, eller kan de vara vägmarkeringar för cykelfart som avgör om man har väjningsplikt?
Ibland finns uppsatt väjningspliktsskylt och målad väjningslinje alldeles före en cykelöverfart, ett övergångsställe eller ett övergångsställe med cykelöverfart bredvid. Det betyder att en fordonsförare har väjningsplikt mot gående eller cyklister (och ev. förare av moped klass 2) som korsar eller just har för avsikt att korsa körbanan på övergångsstället eller cykelöverfarten.

En markerad plats där en cykelbana korsar körbanan, där fordonsförare dock ej har väjningsplikt mot cyklister (och ev. förare av moped klass2), kallas för cykelpassage snarare än cykelöverfart, cykelpassagen är till skillnad från cykelöverfart inte markerad med vägmärket för cykelöverfart (som liknar vägmärket för övergångsställe) och vid en så kallad cykelpassage har en cyklist (eller förare av moped klass 2 som i regel också får köra på cykelbana) väjningsplikt mot fordonsförare som närmar sig på körbanan cyklisten (eller mopedisten) korsar eller färdas in på, liksom om cyklisten korsar eller färdas in på en körbana på en annan plats än en cykelöverfart.
Trots att cyklister (och förare av moped klass 2 som också får köra på cykelbana) har väjningsplikt vid en cykelpassage så måste fordonsförare som närmar sig cykelpassagen anpassa sin hastighet för att kunna undvika fara för cyklister (och mopedister) som korsar körbanan. Man måste också som fordonsförare lämna företräde för cyklister (och ev. mopedister) vid sväng i en vägkorsning om man vid sväng närmar sig en cykelpassage eller cykelöverfart.

Det finns ingen trafikregel som förbjuder cykling på ett övergångsställe (utan cykelöverfart bredvid) men en cyklist (eller förare av moped klass 2) måste observera att man som cyklist EJ har någon företrädesrätt över körbanan på ett övergångsställe, till skillnad från gående, eftersom en fordonsförare i regel har väjningsplikt mot gående på ett övergångsställe och en cyklist är icke gående.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortsfrågor