▼ MENY

Körkortsfrågor

Detta är en gammal körkortsfråga som inte används i teoriprov längre.

Bilder kan saknas och informationen kan vara inaktuell.

Gå till aktuella körkortstest (2024) >>

Hur mycket högre är utsläppen av skadliga partiklar från en dieselmotor utan partikelfilter jämfört med en dieselmotor med partikelfilter?

Ett partikelfilter fungerar ungefär som en dammsugares filter. Smutsen fastnar i filtret och ut kommer nästan helt ren luft.

Vid val av dieselfordon är ett med partikelfilter att rekommendera eftersom det minskar mängden skadliga partiklar med över 95 procent.” (Bilprovningen)

Filtren har lång livslängd och förmår att ta bort upp till 90 procent av partiklarna, inklusive de allra minsta.” (BIL Sweden)

Olika bilar minskar partikelutsläppen olika mycket. Moderna bilar går ibland upp ända till 99,9 %. Vi kan räkna med siffran 95 %:

  1. 100 % - 95 % = 5 % som fortfarande släpps ut med partikelfilter.
  2. Utsläppen med partikelfilter är 5 % och utan partikelfilter 100 %. Hur många gånger mer partiklar släpps ut av en motor som saknar partikelfilter? 100 % / 5 % = 20 gånger mer partiklar.
  3. Gör om 20 gånger till procent: 20 * 100 = 2 000 %

2 000 % är över 1 000 %, vilket gör det till rätt alternativ. Räknar man med 90 % minskning i stället för 95 % blir svaret 1 000 % exakt.

Visst är det enklare att säga att utsläppen minskas med 90–99,9 %. Det finns dock indikationer på att Transportstyrelsen inte alltid tar den lättaste och vanligaste vägen, så att vända på frågor på det här sättet ger dig bra övning inför det riktiga provet.

På denna sida ser du exempel på hur en körkortsfråga med tillhörande förklaring ser ut. Skapar du ett konto på Körkortonline.se får du tillgång till över 1000 nya körkortsfrågor online (även på engelska och arabiska).

Exempel på körkortsfrågor:

Kategori:

Teoriprov gratis – testa nu

Köp alla 1000 frågor

Körkortsfrågor – öva på körkortstest / teoriprov
Personligt konto med alla 1000 frågor.

Obegränsat antal prov under giltighetstiden.

Välj giltighetstid: