Start > Körkortsforum > Vänstersväng tillåtet?

Vänstersväng tillåtet?

Björn He 2023-07-31 21:44 ! Citera #
Det är nog sant att man inte får svänga (180 grader) åt vänster för att vända i den här T-korsningen. Körfältet påbjudet för fordonstrafik på väg rakt fram har ju en körfältsvägvisare målad i marken som anger påbjuden färdriktning rakt fram, och då skall man färdas rakt fram och inte åt vänster eller höger; att det saknas förbudsmärke som förbjuder så kallad U-sväng spelar i detta fall ingen roll. Förresten är det onödigt att göra en U-sväng i den här korsningen, för det går ju lika bra att köra vidare till nästkommande vägkorsning, som är en cirkulationsplats, och köra ett halvt varv runt rondellen, för att byta färdriktning.
Björn He 2023-08-20 02:37 ! Citera #
Gäst 2021-05-06
Nej, det är inte tillåtet att svänga vänster, eller att göra en U-sväng. U-sväng och svänga vänster är samma sak i detta fall. Körfältet är avgränsat med heldragen linje och pilen visar endast framåt.

Vägmärkesförordningen:
Körfältspilar (M19)
”Är körfältet avgränsat med heldragen körfältslinje skall förare följa den eller de riktningar som pilen visar.”

Påbudsmärkena har i detta fall ingen inverkan. Det vill säga, de säger inte något om svängning.
Vänstersväng och U-sväng är generellt sett INTE samma sak, i varje fall enligt Högsta Domstolen. I det här fallet räknas det kanske som samma sak för att man svänger till vänster för att vända, men den som startade denna tråd skulle hellre ha frågat ”Är det tillåtet att göra U-sväng här?” än ”Är det tillåtet att svänga vänster här?”.

I ett trafikmål från år 2006 blev en taxiförare friad från böter på att ha svängt vänster i en gatukorsning där vänstersväng är förbjuden enligt vägmärke, efter att ha överklagat ända till Högsta Domstolen.
Enligt HD hade taxiföraren inte svängt (vinkelrätt) åt vänster i korsningen där det är förbud mot vänstersväng, utan han svängde 180 grader (för att vända), och en så kallad U-sväng anses inte vara förbjuden i en korsning där vänstersväng är förbjuden, med hänsyn till att en U-sväng icke är detsamma som en sväng (vinkelrätt) åt vänster; om U-sväng ska vara otillåten så måste det alltid anges på vägmärke att U-sväng är otillåten, det räcker inte att endast ha uppsatt vägmärke som anger att vänstersväng är otillåten.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
3
I går 23:50
21
I går 21:42
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov