Start > Körkortsforum > Högerregeln? tydligen inte...

Högerregeln? tydligen inte...

Gäst 2023-12-30 20:58 ! Citera #
Ja, tycker att det är tydligt att högerregeln gäller. Varför skulle den inte gälla (inget drygt menat, är nyfiken, kan ha missat något)?
Gäst 2023-12-31 14:54 ! Citera #
Gäst 2020-06-15
Jo, den betyder att du kör på huvudled. Sök upp definitionen, finns på iKörkort.nu.
Tvärtom! Den används ofta när det inte är huvudled för att visa att det inte är högerregeln i den korsningen
Björn He 2023-12-31 19:55 ! Citera #
I den här korsningen har fordonsförare väjningsplikt mot fordon som närmar sig högerifrån, eftersom denna korsning helt saknar uppsatta väjningspliktsmärken som anger vem som har väjningsplikt, som betyder ”högerregel” (men hade vi haft vänstertrafik i Sverige så hade det varit ”vänsterregel”). Om korsningen hade haft någon körbana byggd upphöjd till trottoaren så hade dock de fordon som korsar gångbanan haft väjningsplikt mot all annan korsande trafik eftersom det är den så kallade utfartsregeln som gäller i en sån trafiksituation där man färdas ut på en körbana från en väg som korsar en gång- eller cykelbana.

På Vendelsö skolväg har såvitt jag vet all fordonstrafik på väg väjningsplikt, som om Vendelsö skolväg vore en huvudled. Även om vägen inte är huvudled så kan ju vägen ha uppsatt varningsmärke som varnar för en kommande vägkorsning där fordon som närmar sig från anslutande körbana har väjningsplikt, men en sån varningsskylt är inte alltid uppsatt trots att den i regel skall vara uppsatt inom ett tillfredsställande avstånd före en korsning, men det går oftast att se ändå om den korsande trafiken har väjningsplikt, för man se ju tydligt om en väjningstriangel eller stoppliktsskylt (som alltid är oktagonformad) är uppsatt vid den korsande körbanan.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
3
I dag 12:45
2
I går 19:03
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortsfrågor