Start > Körkortsforum > Övningskörning > Vem har ansvaret?

Vem har ansvaret?

Gäst 2010-04-04 15:28 ! Citera #
Jag funderar över vem det är som har ansvaret vid en övningskörning? Den person som övningskör eller den person som är ”lärare/ledare”?
Nolltretretton 2010-04-04 17:49 ! Citera #
Det är personen som sitter jämte som ansvarar för de fel du gör i trafiken. Fast iofs, om du inte lyssnar på den som sitter brevid och kör helt galet så är det ju självklart ditt ansvar.

I regel är det endå din lärare som får ta skiten för de misstag du gör i trafiken, personen ska ge dig tydliga instruktioner så du vet hur du ska bete dig i trafiken. Det är din ledares ansvar att bedöma vilka situationer du klarar av och inte. Sen kan man ju självklart alltid göra fel.
Freddan 2010-06-02 10:11 ! Citera #
Vid uppkörning är det eleven som står ansvarig.
Så om du tex kör ned i diket så får du som elev betala bärgningskostnader. Samma om du tex kör av en backspegel vid parkering.
Chippen 2010-06-02 12:41 ! Citera #
Personen du övningskör med har ansvaret, det är praktiskt taget han/hon som ”kör” - för om någonting skulle hända är det hans/hennes ansvar och det är han/hon som får ta den största smällen/”straffet”.

Det i sig betyder inte att du får köra hur du vill, du måste ju lyssna på din handledare, men som sagt om han/hon ber dig göra något olagligt och något sedan händer, är det han/hon du övningskör med som har ansvaret för det! ;)
Filip5 2010-06-02 14:35 ! Citera #
Gäller samma om man kör på skola?
Chippen 2010-06-07 20:18 ! Citera #
Filip5
Gäller samma om man kör på skola?
Yes! :)
Gäst 2021-02-24 18:33 ! Citera #
Om man blir stannad av polisen under ett körprov, var finns stöd i lagtext för att inte förarprövaren behöver blåsa? En del poliser verkar inte har koll på just den punkten :lol:
inspektörn 2021-03-02 20:40 ! Citera #
Gäst 2021-02-24
Om man blir stannad av polisen under ett körprov, var finns stöd i lagtext för att inte förarprövaren behöver blåsa? En del poliser verkar inte har koll på just den punkten :lol:
Mycket enkelt!

Polisen har bara rätt att begära utandningsprov av föraren av fordonet!
Vid övningskörning finns det en lagtext som säger att handledaren/trafikläraren är förare!

Det finns ingen lagtext som säger att inspektören är förare vid körprov! Alltså är det den bakom ratten som är förare!!

Det faller på sin egna orimlighet att inspektören skulle vara förare under ett körprov för då skulle ingen få körkort!
Minsta fel skulle innebära att förarprövaren skall betala ev. böter eller bli av med körkortet vid grövre förseelser! Förarprövaren skulle då bli tvungen att ingripa tidigt och då är provet kört för aspiranten!

Att du som aspirant skulle bli betalningsskyldig, som någon skrev, är också nys! Möjligtvis vid extrema fall när aspiranten medvetet förstört bilen skulle det kunna hända, men jag tror inte det har hänt ännu!
Björn He 2021-06-09 21:26 ! Citera #
När man övningskör så har man faktiskt ett eget ansvar att rätta sig efter gällande trafikregler och tillämpa dem på ett korrekt sätt. Övningskörningsläraren har själv ett särskilt ansvar att lära sin elev hur eleven skall tillämpa gällande trafikregler och påtala för eleven när eleven missar eller tillämpar någon trafikregel på ett felaktigt sätt, om nu eleven gör det, men det är fortfarande elevens ansvar att ha kunskap om gällande trafikregler och rätta sig efter dem. Man skall helst studera i förväg vilka trafikregler som finns och hur de skall tillämpas INNAN man börjar köra.

En som övningskör och den som är övningskörningslärare har också personligt ansvar för att vara nyktra vid övningskörning, för om bilen mot förmodan stoppas av polisen för alkoholtest så görs ju det i regel på båda. Övningskörningsläraren måste såvitt jag vet ingripa om det är nödvändigt i händelse att det uppstår någon farlig trafiksituation som kanske är svår för eleven själv att behärska. För att kunna ingripa så skulle jag rekommendera alla övningskörningslärare att använda bilar med dubbelkommando; det är t.o.m. dubbelkommandopåbud för bilar som används vid trafikskolelektioner och vid körprov, tydligen i syfte att ge trafikläraren eller körkortsinspektören viss möjlighet att manövrera bilen.

När man kör på körprovet så har man däremot såvitt jag vet absolut eget ansvar för att själv styra bilen, varför man måste ha lärt sig hur man skall tillämpa gällande trafikregler, hur man bör manövrera fordonet, m.m. INNAN man kommer till körprovet.
Ja inspektören kommer ju säja till körprovseleven vilken körväg eleven skall köra men han (eller hon om det är en inspektörska) kommer däremot INTE att hjälpa eleven med körningen, för på körprovet är det ju som sagt man själv som styr bilen och man själv som är ansvarig för sin egen körning. Däremot kommer inspektören eventuellt att ingripa genom att ”nödmanövrera” bilen i händelse att det uppstår någon eventuell riskfylld trafiksituation som anses som omöjlig för eleven att behärska, och de flesta ingripanden brukar väl normalt innebära kuggning.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest med 65 frågor