Start > Körkortsforum > Datumparkering?

Datumparkering?

SofiaSenita 2010-04-04 14:38 ! Citera #
Vad är logiken bakom datumparkering? Blir alldeles snurrig av detta. Förstår att det har något med snöskottning/städning att göra. Är det att plogningen sker jämna datum och då är det ojämna datum som man får parkera?
Gäst 2010-04-07 11:39 ! Citera #
Ja logiken med datumparkering är att det ska underlätta för snöskottning, sopning med mera. Beroende på hur skyltarna ser ut så kan det till exempel vara att udda datum är det förbjudet att stå på sidan med udda husnummer och jämna datum förbjudet att stå på sidan med jämna husnummer. Det är egentligen ganska logiskt och inte så konstigt att det måste finnas på vissa smalare eller svårskötta vägar. Jag har dock oftare sett lösningen att under vintermånaderna så är det förbjudet att parkera på en väg till exempel alla torsdagar mellan en viss tid för att dom alltid tar hand om snöröjning på, i det här fallet, just torsdagar.
Gäst 2010-05-03 10:01 ! Citera #
Håller med om att det kan vara lite svårtolkat ibland. Men det är ju superbra att de verkligen tar bort allt t.ex. grus nu när våren kommit!
boije 2010-05-05 11:22 ! Citera #
Datumparkering gäller bara på enkelriktade gator. på ojämt datum är det parkeringsförbud på den sidan av gatan där det är jämna husnummer. och tvärt om på jämna datum.
Svårare än så är det inte :)
Gäst 2010-05-06 12:24 ! Citera #
Läs i boken om datum parkeringar så hittar du allt svar du vill ha. Ett bra tips till dig är att du köper Bonniers trafikskola 2010 ;) Allt du behöver för att klara provet
Björn He 2024-04-02 02:35 ! Citera #
Vägmärkena för datumparkering är väl en vanlig parkeringsförbudsskylt med röd ram och rött snedstreck över blå fylld cirkel med en vit romersk siffra, antingen I (som betyder 1) eller II (som betyder 2), eller ibland med båda romerska siffrorna I och II.

Om parkeringsförbudsskylten har rött snedstreck över den romerskan siffran I (som betyder 1) så betyder det att parkering är förbjuden under dagar med udda datum på den sida av vägen med udda husnummer. Rött snedstreck över den romerskan siffran för 2, II, betyder det motsatta, att parkering är förbjuden under dagar med jämnt datum på den sida av vägen med jämna husnummer, om båda romerska siffrorna I och II anges på förbudsmärket så gäller parkeringsförbud både på vägsidan med udda husnummer på dagar med udda datum OCH på vägsidan med jämna husnummer på dagar med jämnt datum; det gäller att observera att det då och då förekommer TVÅ dagar i rad med udda datum, som 31 december-1 januari, 31 januari-1 februari och så vidare.

I Hägersten och Älvsjö strax söder om Stockholms innerstad förekommer vad jag vet ingen så kallad datumparkering men däremot förekommer på de flesta villagator parkeringsförbud på ena sidan av körbanan, i de flesta fall på den sida där en trottoar är belägen, antagligen för att parkerade fordon där kan försämra framkomligheten på gatan, och på den ”trottoarfria” sidan av vägen är det generellt tillåtet att parkera med en viss begränsning, nämligen att parkering är förbjuden, i de flesta fall klockan 8 till 16, en viss angiven veckodag under tiden 1 november till 15 maj, tydligen för att vägen då behöver vara utrymd för väghållningsarbeten som snöplogning.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
1
I dag 15:19
3
I dag 12:27
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov