Start > Körkortsforum > 15k, är det trovärdig siffra?

15k, är det trovärdig siffra?

Lisa M 2011-01-04 13:44 ! Citera #
Mitt körkort har hittils kostat lite över 9.000kr och det är ändå en rimlig summa. Nu har jag ju inte kört upp ännu, men den kostnaden är också inräknat i priset. Tror nog att det ändå är rätt billigt, eller? :)
Matilda55 2011-03-23 19:10 ! Citera #
Som någon har nämnt så beror det mycket på hur du väljer att ta körkortet. Genom att köra hemma med föräldrar/bekanta så kan du ju minska kostnaderna avsevärt, bensinkostnader inräknade. Jag har hört folk som har tagit körkortet med en kostnad på allt mellan 9000 - 20 000 kronor. Se bara till att verkligen ta så många körlektioner som du behöver, och säg ifrån om körskolan föreslår lektioner som du inte anser är nödvändiga. Det kan också spara dig mycket pengar.
Gäst 2011-03-24 15:51 ! Citera #
Som många andra har sagt så är det tyvärr sant. Själv ligger jag på minst 14.000 just nu och har lite kvar ...:/ Men det beror såklart mycket på dig, om du kör mycket hemma, körskolan och vilken stad osv. Det kan bli både mer eller mindre. Själv kör jag i Malmö
Laurine 2011-03-27 09:28 ! Citera #
Det är lätt att glömma bort alla omkostnader när man ska ta körkortet. Jag är smärtsamt medveten om det....
Jag har kört privat i flera år, men på senaste tid har detta inte gått pga bilproblem och andra tråkigheter. Jag ska därför ta en intensivkurs på körskola nu (kostar 7100 kr). Deras jobb är att hjälpa eleverna att ta körkortet, därför kände jag att det ändå kan vara värt att göra detta.
Det är först när jag faktiskt börjar närma mig slutetappen som jag inser hur många kostnader det faktiskt finns att tänka på. Utom de mest uppenbara kostnaderna, såsom teoriprov och uppkörning, så tillkommer ju kostnader för: Lån av bil vid uppkörning, risk 1:an och risk 2:an m.m.
Min slutkostnad kommer landa på ca 11000-12000 kr, trots att jag från början planerat att övningsköra 100% privat. Men jag ser detta som en investering för framtiden - om körskola kan hjälpa mig att faktiskt ta körkortet så kommer jag gladeligen betala detta även om det innebär att det bara kommer finnas kvar flugor på mitt konto ;)
DanielBergström 2011-04-03 18:24 ! Citera #
Har betalat runt 8000-9000 kr just nu och är förmodligen redo för teorin samt uppkörningen. =)
calle221 2011-04-19 15:53 ! Citera #
Enligt vad jag har hört så är 15 000 kronor något sorts snitt. Däremot är det ju också ytterst individuellt och du kan mycket väl ta körkortet för mycket mindre pengar än så. Om du lånar bok och eventuellt träningsprov av någon vän eller släkting och tränar regelbundet samtidigt som du kör privat enligt kursplan så kan du säkert få ner antalet lektioner ganska rejält.

Själv har jag hittills betalat runt 2-3 tusen kronor, har gjort risk-kurserna osv. samt tagit en körlektion. Lånade boken av en kompis och har även fått låna bonniers trafikskola-spelet. Hoppas att det enda jag har kvar att betala är uppkörning och teori.

Dessutom får du ju också tänka på att det oftast inte är något klumpsumma det rör sig om, utan utgifterna är ju spridda under hela utbildningen som oftast är ganska lång.
Gäst 2011-04-21 11:18 ! Citera #
Fakim
3200 är det billigaste du kommer undan med (https://korkortonline.se/fakta/), jag känner en som tog körkort för 4500 bara! :o


Enligt körkortskalkylatorn^ kommer jag att ha använt ca 5250 kr på körkorten. (Allt obligatoriskt, böcker och handledarutbildning. Inga lektioner!)
Försöker hålla kostnaderna på ett minimum men tycker ändå att det är svindyrt. >.> Ganska avundsjuk på mina föräldrar som så gott som bara behövde göra ett litet prov, betala nån hundring och sedan vara klara.
Jonathann 2011-04-21 13:23 ! Citera #
Själv då jag skulle ta körkort, vilket i och för sig var snart 6 år sedan jag började övningsköra och 4 år sedan jag fick det, så slapp jag i och för sig den onödiga avgiften på att gå en handledar kurs och behövde bara göra halkan. Då jag antar att det som kallas risk 1:an idag var något sånär inkluderat i den. Det jag gjorde var dock att jag bara körde hemma. Hela hela tiden. Vilket fungerar så länge man har föräldrar som verkligen ställer upp och har bil. Sedan kan man alltid läsa sig till alla tekniker på internet om det nu skulle vara så att man inte har 100 koll på dom. Sedan innan jag skulle köra upp så kostade jag på mig och tog 2 körlektioner på körskolan bara för att få en bedömning ur ett annat perspektiv. Allt detta slutade rätt bra då jag klarade uppkörningen på första försöket utan anmärkningar.

Sedan teorin så köpte jag inte en enda teori bok. Utan läste till mig allt på internet och gjorde gratis frågebanker och sådana som fanns att ladda ned. Sen kan man alltid ifrågasätta hur bra det är och hur trafiksäkert det är. Men vissa saker som man sitter och läser igenom i boken som man aldrig kommer ha någon nytta av eller bara läsa in för att senare förtränga. Och det har löst sig väldigt bra hittills då jag inte stött på några som helst problem i trafiken på grund av min ”förenklade teoriutbildning”. Ska tilläggas att jag klarade teoriprovet på första försöket också. Dock så kräver det lite mer discipline då man ska sitta och leta rätt på alla sidor och hitta vettig information på internet. Men allt beror på hur mycket pengar man vill spara!

Så allt som allt så la jag nog ut ca 4000 kr med alla obligatoriska avgifter som var då sedan plus 2 körskolelektioner som var under normalpris ska tilläggas.
Så på frågan om 15k är en rimlig siffra så skulle jag säga att går man genom en bilskola så är det definitivt en rimlig siffra. Men gör man allting själv så skulle jag säga att man kan hamna långt under den.

Så mina tips är nöt mycket hemma och toppa med lite körskola i slutet så kommer det garanterat bli mycket mycket billigare!
Gäst 2011-07-18 00:01 ! Citera #
Precis som de andra har sagt: är man beredd att arbeta lite och har möjlighet att köra med privat handledare kan man komma långt under 15 000:-. Teoribok kan man oftast låna av någon, eller, som Jonathann sa, leta runt efter fakta på internet. Också riskettan och risktvåan kan skilja sig otroligt mycket i pris mellan olika trafikskolor, så även där kan man spara en hel del pengar genom att ringa runt och kolla efter den billigaste. Jag har exempelvis betalat 1700:- för risktvåan och 550:- för riskettan (bor i Stockholm), men har vänner som har kommit långt under den summan.

Själv kommer jag betala i runda slängar 20 000:- för mitt körkort; men då har jag också valt att gå en intensivkurs på 20 lektioner i Stockholm, vilket är ett av de dyraste alternativen.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov