Startsidan > Körkortsforum > Teori & trafikregler > Hur räknar man ut hastighet?
Klarar du teoriprovet?

Hur räknar man ut hastighet?

Zkitide 2009-12-28 09:53 ! Citera #
Tjenare! komihåg att ja fick en fråga som jag svarade fel på.
Hur många meter kommer du på 3 sekunder om du kör i 90km/h?
Sedan va det 3 alt.

Kan någon detta? Är helt värdelös på matte
Gäst 2009-12-28 10:16 ! Citera #
Zkitide
Tjenare! komihåg att ja fick en fråga som jag svarade fel på.
Hur många meter kommer du på 3 sekunder om du kör i 90km/h?
Sedan va det 3 alt.

Kan någon detta? Är helt värdelös på matte

det finns nästan en exakt likadan fråga (fast med andra siffror ) om man köper betal medlemskap på denna sida.


Gör först om km/h till m/s (meter per sekund): 90/3,6 = 25 m/s
3,6 är ett fast tal för att omvandla mellan km/h och m/s.

Hur många meter kommer du? 25*3 = 75 meter
En som vet 2010-01-03 20:40 ! Citera #
Reaktions sträcka = den sträcka ett fordon rullar på en sekund

Vägverkets uträkning

kör du i 30 km/h ta bort nollan och gånga med 3 = ca 9 meter
kör du i 40 km/h ta bort nollan och gånga med 3 = ca 12 meter
kör du i 60 km/h ta bort nollan och gånga med 3 = ca 18 meter
osv.....
Inget tjafts om 0.36 eller annat strunt!!!

Vill de sedan ha det som 2 sekunder eller 3 sekunder, gångar du bara antal meter du fått med 2 eller 3! Kan det vara lättare

ex: kör du i 30 km/h och vill räkna ut hur långt ditt fordon rullar på 3 sekunder gångar du 9*3= 27 meter

ex: kör du i 40 km/h och vill räkna ut hur långt ditt fordon rullar på 2 sekunder gångar du 12*2=24 meter

På vägverket kan det komma en fråga: Hur långt rullar ditt fordon på 1 sekund om du kör i 70 km/h på en landsväg...
Svar: 21 meter (ca 20 meter), ”dvs.70 km/h bort med nollan och gånga med 3”
Mic 2010-02-23 11:03 ! Citera #
En som vet
Reaktions sträcka = den sträcka ett fordon rullar på en sekund

Vägverkets uträkning

kör du i 30 km/h ta bort nollan och gånga med 3 = ca 9 meter
kör du i 40 km/h ta bort nollan och gånga med 3 = ca 12 meter
kör du i 60 km/h ta bort nollan och gånga med 3 = ca 18 meter
osv.....
Inget tjafts om 0.36 eller annat strunt!!!

Var har du sett det här? Vet inte att Vägverket går ut med sånt, det finns i teoriboken, men det är en annan femma.
Viktor 2010-04-06 14:21 ! Citera #
Gånga..?

Men för att vara på den säkra sidan, dividera med 3,6. Då har du som sagt hastigheten i meter per sekund. Så är det bara att multiplicera med antalet sekunder. Lätt som en plätt. :)
Ett enkelt knep för att se om du gjorde rätt är att hastigheten 1 m/s är 3,6 km/h. Du ska alltså få ett mindre tal i m/s. ^^
Zoho 2010-04-12 12:49 ! Citera #
Gäst
Zkitide
Tjenare! komihåg att ja fick en fråga som jag svarade fel på.
Hur många meter kommer du på 3 sekunder om du kör i 90km/h?
Sedan va det 3 alt.

Kan någon detta? Är helt värdelös på matte

det finns nästan en exakt likadan fråga (fast med andra siffror ) om man köper betal medlemskap på denna sida.


Gör först om km/h till m/s (meter per sekund): 90/3,6 = 25 m/s
3,6 är ett fast tal för att omvandla mellan km/h och m/s.

Hur många meter kommer du? 25*3 = 75 meter

Det här är ju klart det bästa sättet och korrektaste sättet att räkna. Sen får man ju avrunda på bästa sätt när du gör teoriprovet.
Trashers 2010-04-18 19:29 ! Citera #
Tja !!

Man får ha lite sunt ”bonde förnuft”.. Finns kanon exempel i boken på detta.. ( 3 regeln som jag kallar den ) Sen får man väl avrunda lite på körkortsprovet!!
Jag skrev upp lite exempel på hastigheter, och plugga in de.

// micke
Bettan 2010-05-17 15:05 ! Citera #
Eftersom de två alternativen beskrivna här inte får samma svar är jag lite förvirrad, men att omvandla km/h till m/s låter smartare. Ska komma ihåg 3,6. Men vilket är egentligen rätt? 75m eller 81m? Eller har jag missförstått något?
StairCasePimp 2013-03-06 19:33 ! Citera #
Hej,

Som förklaring till hur många meter per sekund färdas man om man kör i 70km/h
70/3,6 = 70000/3600

Det är inget magiskt med t.ex 70/3,6 - det är helt enkelt en omvandling från km/h till m/s
1 km= 1000 meter
70km = 70000 meter (k betyder just 1000)
h = 1 timme = 60 minuter eller 3600 sekunder

dvs på varje timme går det 60 minuter och på varje minut går det 60 sekunder
alltså: 60x60=3600.

så man kan skriva det som
70000/3600 = 70/3,6 = 19,4 m/s dvs ~20 m/s om man kör 70 km/h

Så för att göra det enkelt för sig räknar man enklast ut hastigheten i meter per sekund genom att dividera hastigheten i km/h med konstanten 3,6.
Gäst 2013-10-16 21:18 ! Citera #
Hur långt kommer jag om jag kör 90km/ tim :lol:
27 inlägg

Teoriprov online – testa dina kunskaper

Teoriprov Körkortonline.se Gratis demo – testa 65 frågor »