Hej!
Jag övningskör både på trafikskola och med pappa och har bytat trafikskola en gång. På den förra trafikskolan fick jag lära mig grunderna för nedväxling, uppväxling osv. Känner att jag kommit in i dem rutinerna nu och att det mer eller mindre sitter i ryggmärgen...Men. Kan ändå ibland reagera på lite olika detaljer, som exempelvis:
DÅ jag ska växla ner innan sväng så kollar jag först speglar och döda vinkeln, därefter bromsar jag NÄTT (beroende på hur hög fart jag har), sen släpper jag bromsen (fick lära mig detta på min första trafikskola eftersom min körlärare sa att det sparar på miljön). Jag släpper alltså upp kopplingen utan att bromsa samtidigt, här också beroende på farten och sikten givetvis. Min nuvarande körlärare verkar inte störa sig på det iaf. Hur brukar ni göra för att spara på miljön?
En annan fråga: då man ska svänga i skymd sikt tycker jag min körbok är lite otydlig med det. Jag brukar göra så här: jag kör t.ex. i 3:an. 2. släpper efter på gasen och avvaktar med att bromsa. 3. bromsar till farten är så låg att jag kan växla ned till 1:an. 4. trycker ned kopplingen och växlar ned till ettan samtidigt som jag i korsningen försiktigt jobbar mig fram parallellvis med koppling/gas.
men är det nödvändigt att bromsa ännu mer i en sådan låg fart? jag menar då jag håller kopplingen nedtryckt?
nu blev det säkert ett kanske lite flummigt inlägg men hoppas någon vänlig själ kan ge lite synpunkter och hur ni själva brukar göra
Mvh