Start > Körkortsforum > Handikapplats

Handikapplats

King 2009-01-27 12:16 ! Citera #
Vet att man inte får stå parkerad på en handikappsruta, men får man stanna för att släppa av? Får man sitta i bilen och vänta på någon?
Lars 2009-01-29 15:33 ! Citera #
Man får bara stanna och släppa av
passagerare om det ej hindrar bussen
Du får inte sitta och vänta i bilen
på någon !
King 2009-01-30 21:38 ! Citera #
Hmm, bussen?
Lars 2009-02-02 13:42 ! Citera #
Oj....
Bara stanna och släppa av en passagerare
på handikapplatsen är tillåtet om man inte hindrar någon
skall det vara !
King 2009-02-03 12:05 ! Citera #
Ah, i see, tack. :)
Gäst 2009-02-17 13:31 ! Citera #
Jo du får stanna och släppa av och på... om du inte hindrar för någon bil som har tillstånd. Man fårinte parkera!!!!!! 8-)
Björn He 2020-11-23 00:31 ! Citera #
På en parkeringsplats för rörelsehindrade får enligt lag endast personer med särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade, som skall vara placerat under vindrutan vid parkering, parkera medan övriga fordonsförare däremot endast får stanna för att låta passagerare stiga på eller av, på villkoret att det sker utan hinder för någon som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Något märkvärdigt är att stopp för att lasta i eller ur fordonet, som normalt inte räknas som vanlig parkering, räknas som parkering om det görs på en markerad parkeringsplats. Är det för att en parkeringsplats markerad med parkeringsskylt är en plats avsedd för att parkera på och när man väl har stannat sin bil där och inte kör den så är bilen att anse som parkerad, såvida man inte kör därifrån omedelbart efter att ha låtit passagerare stiga på eller av bilen.
Björn He 2020-12-02 14:01 ! Citera #
Vad är egentligen skälet till att vissa parkeringsplatser reserveras för rörelsehindrade (med särskilt parkeringstillstånd)? Jag tycker det är ganska onödigt att reservera parkeringsplatser, för det händer väl ändå relativt ofta att inte rörelsehindrade får möjlighet att parkera på en reserverad parkeringsplats som det är tänkt, för det är ju relativt många bilister som parkerar på parkeringsplatser för rörelsehindrade trots att de saknar särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Ett problem med bilister som ”tjuvparkerar” på parkeringsplatser reserverade för rörelsehindrade är ju att inte bilen får flyttas från parkeringsplatsen; för om man försöker ta bort en bil (från den plats där bilen är stillastående) så kan man ju bli polisanmäld av bilens ägare för brottet egenmäktigt förfarande.
^Även om andras bilar är felparkerade så är det ju inte tillåtet att ta bort andras bilar, och att försöka flytta en felparkerad bil är ju t.o.m. onödigt; om en bilist har parkerat på en plats där det i regel är parkeringsförbud så behöver man väl bara låta bilisten få göra det på särskilda villkor, och de villkoren är ju att bilisten kan bli skyldig betala en felparkeringsavgift.

Innebär det att det inte är absolut förbjudet att parkera på en parkeringsplats för rörelsehindrade (utan särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade)? Det verkar ju inte vara absolut förbjudet, eftersom det verkar vara tillåtet på villkoret att man måste betala en felparkeringsavgift. I så fall bör det ju vara olagligt att reservera parkeringsplatser för vissa personer, som exempelvis rörelsehindrade.
Björn He 2020-12-06 16:24 ! Citera #
Jag vill minnas att ett par gamlingar blev utsatta för någon dödlig misshandel i och med ett våldsamt småbråk om någon parkeringsplats där någon ung man parkerat utan att ha särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Inget sånt bråk hade väl skett om inga parkeringsplatser hade varit reserverade. Jag tycker personligen att det är onödigt att reservera vissa parkeringsplatser för rörelsehindrade. Rörelsehindrade kan väl lika gärna parkera på en vanlig parkeringsplats istället för på en som är reserverad för rörelsehindrade.
Björn He 2021-06-25 23:15 ! Citera #
Gäst 2009-02-17
Jo du får stanna och släppa av och på... om du inte hindrar för någon bil som har tillstånd. Man fårinte parkera!!!!!! 8-)
Något märkvärdigt med ”skyltade parkeringsplatser” är ju att stopp för att lasta i eller ur fordonet räknas som parkering om det görs på en markerad parkeringsplats, medan det annars däremot räknas som stannande. Att stanna på en parkeringsplats för rörelsehindrade räknas dock som parkering om man stannar där för att vänta på någon; om man skall stanna för påstigning så måste såvitt jag vet den som skall hämtas vara på plats vid platsen NÄR den fordonsförare som kommer för att hämta ankommer dit, så att fordonsföraren kan släppa in den som skall hämtas i fordonet och åka därifrån DIREKT, men om den som skall hämtas däremot är så långt borta därifrån att fordonsföraren måste stå och vänta för att hämta den så är det alltså EJ tillåtet att vara stillastående på rörelsehindrad-parkeringen tills den som skall hämtas ankommit, för då är det att räkna som parkering; då får fordonsföraren helt enkelt stanna och vänta på den som skall hämtas på någon annan lämplig stopplats än på en parkeringsplats för rörelsehindrade, för på såna parkeringsplatser är det i regel tillåtet att parkera ENDAST för en som är rörelsehindrad (och innehar särskilt parkeringstillstånd för rörelsehindrade), och för övriga personer är det däremot ENDAST tillåtet att stanna för att hämta eller släppa av passagerare (om det kan göras UTAN risk för hinder för någon rörelsehindrad).

Men det är ju å andra sidan inte absolut tillåtet, eller ens tillåtet överhuvudtaget, att göra något ingripande mot bilister som ”tjuvparkerar” på reserverade parkeringsplatser, det fick jag erfara när jag läste om ”Privat parkering” vill jag minnas; på nån hemsida med info om ”Privat parkering” så stod det att om en bilist har parkerat sin bil på en förhyrd parkering (utan tillstånd från den som hyr parkeringen) så har man rätt att polisanmäla bilisten för egenmäktigt förfarande MEN man har däremot EJ rätt att flytta hens bil från den förhyrda parkeringsplatsen, även om inte hen skulle flytta sin bil därifrån trots att hen blir ombedd att snarast flytta den därifrån så har man EJ rätt att flytta den därifrån, för om man försöker att göra det så kan man själv bli anmäld för egenmäktigt förfarande (så om en som hyr en parkeringsplats fått den tagen av någon som egentligen inte har rätt att parkera där så får man helt enkelt be sin hyresvärd om lov att få parkera tillfälligt på någon annan lämplig parkeringsplats).

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
2
I dag 15:04
1
I dag 11:46
5
I dag 06:09
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortsfrågor