Start > Körkortsforum > ... - Järnvägskorsning

... - Järnvägskorsning

fidelie 2009-05-29 18:05 ! Citera #
Var är det förbjudet att parkera i samband med en järnvägskorsning?
Parkeringsförbud råder till nästa vägkorsning på båda sidor om järnvägen.

Närmare än 30 meter före och 30 meter efter.

Närmare än 200 meter före och 50 meter efter.

Närmare än 50 meter före och 50 meter efter.

Varifrån kommer dessa avstånd, fri sikt?
Sansi 2009-06-03 13:02 ! Citera #
Har du ingen bok till att ta reda på all fakta?

tror det har med skymd sikt att göra. att se om ett tåg(sätt) kommer är väl ganska viktigt annars dör man i de flesta fall - om man åker över järnväen när det kommer alltså
Heulwen 2009-06-04 11:17 ! Citera #
Enligt facit här på sidan är det minst 30 meter från båda håll iaf.
Gäst 2009-06-21 20:54 ! Citera #
Jo, det är 30 meter. Som nån sa tidigare så är det pga att man skymmer siktet, sen tror jag även det kan vara för att andra måste köra om din parkerade bil och kanske då koncentrerar sig på det istället för att titta ordentligt i järnvägskorsningen, vilket kan bli rätt farligt.
Björn He 2024-04-03 12:58 ! Citera #
Det är förbjudet att stanna eller parkera inom en korsning med järnväg eller spårväg. Inom ett avstånd av 30 meter från korsningen är däremot bara förbjudet att parkera men inte att tillfälligt stanna för att släppa på eller av passagerare eller låta gods lastas på eller av. Men det är väl ändå väldigt sällan det finns lämpliga parkeringsplatser direkt före eller efter en järnvägskorsning. Omedelbart före eller efter en plankorsning borde det ändå vara generellt förbud att stanna och parkera, med hänsyn till att en stannande eller parkerande fordonsförare där kan göra stoppsignalerna för vägtrafikanter osynliga eller annars icke väl synliga för övriga vägtrafikanter, och enligt en av de generella parkeringsreglerna är det förbjudet för en fordonsförare att stanna eller parkera på en plats där fordonet skymmer något vägmärke eller trafiksignaler.

För övrigt tycker jag det är onödigt att ha en generell parkeringsregel som förbjudet stannande eller parkering i en korsning med järnväg eller spårväg. Det finns ju redan andra trafikregler som gäller för korsning med järnväg eller spårväg och som påbjuder att en vägtrafikant skall, efter att ha försäkrat sig om att det inte finns risk för fara eller hinder för något tåg eller en spårvagn, korsa järnvägen eller spårvägen UTAN onödigt dröjsmål, och den regeln betyder praktiskt sett att en fordonsförare inte får parkera eller ens stanna inom korsningen med järnväg eller spårväg. En vägtrafikant får heller inte färdas in på järnvägs- eller spårvägskorsningen vid risk för fara eller hinder för tåg- eller spårvagnstrafiken, eller vid risk för trafikanten att tvingas stanna inom korsningen.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
26
I dag 13:48
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Teoriprov, gratis demo