Start > Körkortsforum > Cykelöverfart?

Cykelöverfart?

Hanna S 2008-12-09 19:03 ! Citera #
Vad gäller när man korsar cykelöverfarter i samband med sväng? Vet att man ska lämna alla ”trafikanter” på en cykelbana företräde i samband med sväng, men nu gäller det alltså överfart.
Marianne 2008-12-10 21:17 ! Citera #
I samband med sväng är det alltid så att du ska lämna företräde, en bra ”regel” att komma ihåg :) .
Sjöberg 2008-12-18 10:15 ! Citera #
Cyklister har väjningsplikt gentemot trafiken då de
passerar på en cykelöverfart. Dvs omvänt mot gång-
trafikanter.

Tyvärr verkar detta vara okänt för de flest cyklister :x

/ Sjöberg

.
Björn He 2024-04-01 16:17 ! Citera #
Sedan år 2014 tror jag finns det något som kallas för cykelöverfart och något som kallas för cykelpassage. Cykelöverfart är en markerad plats på en körbana, där körbanan korsas av en cykelbana, och där fordonsförare har väjningsplikt mot cyklister (och ev. förare av moped klass II) som korsar eller just har för avsikt att korsa körbanan, och en så kallad cykelöverfart är i regel skyltad som cykelöverfart med ett vägmärke som liknar övergångsställe-skylten. En cykelpassage är dock också en markerad plats där en cykelbana korsar körbanan men på en så kallad cykelpassage har fordonsförare ingen väjningsplikt utan cyklister (och ev. mopedister klass II) som har för avsikt att korsa körbanan är skyldiga att väja för fordonsförare (på körbanan), liksom när cyklister (eller förare av moped klass 2) i övrigt är på väg in på en körbana på en annan plats än en cykelöverfart.
Men trots att cyklister/mopedister klass II har väjningsplikt vid en cykelpassage så har fordonsförare själva plikt att då fordonet närmar sig en cykelöverfart eller cykelpassage anpassa hastigheten för att kunna undvika risk för fara för en cyklist/mopedist klass II som korsar körbanan, och fordonsförare har såvitt jag vet också, om fordonet närmar sig en cykelöverfart eller cykelpassage vid sväng i korsning eller utfart från cirkulationsplats, plikt att lämna företräde för cyklister/mopedister klass II som korsar eller just har för avsikt att korsa körbanan; ex-trafikpolisen Tomas Samuelsson har sagt att en cyklist som inte anpassar sin hastighet vid en cykelöverfart eller cykelpassage utan cyklar för fort och kör på ett eventuellt fordon från sidan kan straffas för vårdslöshet i trafik.

För övrigt är det inte förbjudet att cykla på ett övergångsställe, men som cyklist måste man observera att en cyklist (till skillnad från en gångtrafikant) INTE kan få företräde före fordonsförare, utan en cyklist som färdas in på en körbana på ett övergångsställe har väjningsplikt mot övriga fordonsförare.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov