Start > Körkortsforum > Blicken - pilen - filen

Blicken - pilen - filen

lindman 2009-03-06 12:32 ! Citera #
Blicken - pilen - filen känner ja till, men vad var det pilen står för nu igen??
ebba 2009-03-06 21:52 ! Citera #
Blinkers (de har en pil symbol på instrument panelen :) )
Gäst 2009-05-05 19:57 ! Citera #
Och filen då?
hps_ 2009-05-10 11:45 ! Citera #
Filen är såklart körfilen.

Blicken - du tittar dig om i speglar och döda vinkeln, så att det är säkert att byta körfil.
Pilen - du blinkar och visar för andra trafikanter att du ska byta körfil.
Filen - du svänger nu över till den körfil som du tidigare tittat och blinkat åt.
majan 2009-07-26 16:18 ! Citera #
Blicken - pilen - filen är även bra att tillämpa vid sväng i korsning.

Blicken - kolla backspegel, sidospeglar och döda vinkeln så att du har koll på trafiken runt omkring och eventuella cyklister som kan komma snabbt ”från ingenstans”
Pilen - Blinka med höger eller vänster blinkers så du visar övriga trafikanter vad du tänker göra.
”Filen” - Placera dig så långt till höger i körfältet du kan om du ska svänga höger och så nära mittlinjen som möjligt om du ska svänga vänster.
Innan du sen svänger ska du igen kolla sidospegeln och döda vinkeln då en cyklist eller moped kan ha dykt upp snabbare än vad man tror.

Att placera sig rätt i korsningar är viktigt av flera andledningar
-Du visar tydligare för andra trafikanter vad du tänker göra
-Ökar framkomligheten
-Bättre sikt
-Stänger av vägen för t.ex. cyklister. Detta är framförallt bra vid högersväng, placerar du dig tight till höger minskar du risken att en cykel snabbt dyker upp på din högersida och vill ”köra om” dig.
Pussgurkan 2023-09-24 17:16 ! Citera #
Med hänsyn till hur folk beter sig i trafiken kan man få intrycket att man inte får lära sig Blicken - pilen - filen längre på körskolorna.

Många tycks över huvud taget inte känna till att ett fordon är utrustat med blinkers och vad den ska användas till. Övriga trafikanter förväntas i stället gissa vart vederbörande har tänkt att ta vägen. Får man inte längre lära sig på körskolan att man först ska använda blicken, därefter ge tecken. Näst i tur är att bromsa och slutligen att svänga. Detta är viktigt, inte minst ur trafik säkerhetssynpunkt. Att ha en förare framför sig som plötsligt bromsar och sedan förflyttar sig i sidled utan att i god tid ge tecken är farligt.

Sedan finns det tyvärr många trafikanter som tror att det räcker att man blinkar samtidigt som man svänger. För dessa finns i alla fall hopp. De har förstått att fordonet är utrustat med blinkers och att denna funktion har ett samband med att man förflyttar fordonet sidledes. Tyvärr saknas dock den intellektuella förmågan att förstå att blinkersen är till för att meddela sina medtrafikanter att man ämnar förflytta sig i sidled och att detta bör göras i god tid innan man börjar att bromsa. Vad är det för mening att ge tecken precis samtidigt som man svänger?

Detta är ett ämne som borde poängteras mycket mer på körskolorna, då grunden med all bilkörning är att vi trafikanter kommunicerar med varandra. Om du lägger undan din mobiltelefon och använder blinkersen för att meddela din avsikt ökar säkerheten på vägen.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov