Start > Körkortsforum > Kör mot gult

Kör mot gult

Gäst 2024-07-01 16:55 ! Citera #
En fundering:
Om man har stått still pga rött ljus, kan man börja krypköra pyttelite (manuell) när den gula lampan tänds på strax innan grön? Eller betraktas det också som att köra mot gult (innan rött) ?
Björn He 2024-07-01 18:52 ! Citera #
Enligt lag nej, du får inte börja köra vidare före det att den gröna signalen lyser. Rött+Gult är en förberedande signal som upplyser om att trafiksignalen växlar om till grönt och du som stannat vid rött ljus skall vara beredd att köra vidare - men du får ändå INTE börja köra innan den gröna signalen. I de flesta fall växlar ditt röda ljus till grönt ljus ett par sekunder efter växlingen till rött ljus för den korsande trafiken, varför man inte får börja köra vid rött+gult är väl främst för att man måste stanna om nödvändigt för att undvika kollision med eventuellt fordon som inte varit berett att stanna vid omväxling från grönt till rött. Man måste förresten även i övrigt vid grönt ljus vara beredd att väja eller stanna upp för eventuell korsande trafik som kan förekomma, andra trafikanter följer inte exakt alltid trafikregler som att stå stilla vid rött ljus och man måste ändå stanna även vid grönt ljus, om nödvändigt för att lämna företräde för utryckningsfordon som inte får färdas vidare vid rött ljus men tvingas göra det ändå för att komma fram så fort som möjligt; skyldigheten att lämna företräde för utryckningsfordon går alltså före regeln att köra vidare när det är grön signal. Grön signal betyder förresten att det är påbjudet, om (och endast om) det är tillräckligt trafiksäkert, att färdas vidare; man måste bl.a. se upp för eventuella gående eller cyklister (och förare av moped klass2) vid ett bevakat övergångsställe eller bevakad cykelöverfart, eftersom de kan ha börjat korsa körbanan vid grönt ljus men inte hunnit passera innan växling till rött ljus, och sedan är det i övrigt viktigt att vara vaksam på eventuella gående eller cyklister som inte följer regler (som att stanna för fordonstrafiken vid röd signal för gång- och cykeltrafik).

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
2
2024-09-06 22:16
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest