Start > Körkortsforum > Vad gäller vid trafikljus??

Vad gäller vid trafikljus??

Trafikljus? 2024-06-05 10:50 ! Citera #
Hej! Gäller ett trafikljus mig endast om det står till höger om den väg/fil jag ska följa? Tex i en korsning med trafikljus där den yttersta filen svänger av till höger där vägen ansluter till korsande väg via väjningspliktsmärke som är uppsatt till höger. Där finns det alltså bara trafikljus till vänster om vägen/filen innan svängen. Jag undrar då hur det fungerar om man ligger i den yttersta vänstra filen i ens färdriktning i korsning för vänstersväng med ett trafikljus med konturpil till vänster om filen. Om pilen till vänster lyser grönt så får man väl köra vänster? Då är det ju inte bara trafikljusen till höger om bilen som gäller en själv?? Detta är så förvirrande. Någon som kan hjälpa mig? Google var inte till mycket hjälp.
Björn He 2024-06-05 17:05 ! Citera #
Finns det separat pilsignal för vänstersvängande trafik så skall vänstersvängande fordonsförare följa den signalen, och då köra vidare när vänsterpilen visar grönt ljus. Sen finns korsningar där högersvängande inte har trafiksignal men däremot väjningsplikt mot generellt sett mötande fordon som svänger vänster och då närmar sig från vänster, man ser tydligt om trafiksignal för högersväng finns eller inte och finns inte trafiksignal för högersväng så skall man i regel inte stanna vid rött ljus för fordon rakt fram men man skall däremot vara uppmärksam på att man kan ha väjningsplikt vid högersväng, mot mötande vänstersvängande fordon som kan närma sig vänsterifrån.
Björn He 2024-06-15 22:48 ! Citera #
I vägkorsningar är det nästan alltid en refug mellan avfartsfältet för högersväng och körfältet rakt fram i de fall trafiksignalen för trafik rakt fram gäller vid färd rakt fram men inte vid högersväng, men man måste som sagt vara uppmärksam på att det kan finnas separat trafiksignal som gäller högersväng eller annars att högersvängande fordon kan ha väjningsplikt, då mot korsande trafik som kan ha grönt ljus och närma sig från vänster.
Angående vänstersväng så gäller alltid pilsignalen för vänstersvängande fordon i de fall det finns pilsignal, man kan se tydligt om det finns pilsignal för svängande fordonstrafik, och om signalen för vänstersvängande fordon visar grön pil så är det påbjudet för vänstersvängande fordon att fortsätta köra men fordonsförare som färdas rakt fram måste däremot stå stilla om den normala trafiksignalen visar rött ljus, ibland kan det dock vara grönt ljus för både färd rakt fram och vänstersväng samtidigt men då är det för att det inte kommer mötande fordon som svänger vänster; om minst två mötande fordon närmar sig en vägkorsning och vill svänga vänster samtidigt så är det normalt grönt ljus för vänstersväng (i båda färdriktningarna) men rött ljus för fordon rakt fram eftersom fordon rakt fram skär de mötande vänstersvängande fordonens kurs.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
2
I dag 13:42
1
I går 19:17
1
I går 19:10
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Teoriprov, gratis demo